
Πλανήτης νάνος στα όρια του Ηλιακού Συστήματος: Αμερικανοί επιστήμονες εντοπίζουν τον 2017 OF201 – «Γίνεται ολοένα και πιο αδιόρατο»
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη νάνου, ο οποίος βρίσκεται στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος, αντί για τον πολυαναμενόμενο ένατο πλανήτη.
Το ουράνιο σώμα, που φέρει την ονομασία 2017 OF201, έχει διάμετρο περίπου 700 χιλιομέτρων – είναι δηλαδή τρεις φορές μικρότερο από τον Πλούτωνα – και σύμφωνα με τον αστρονόμο Σιχάο Τσενγκ, «είναι αρκετά μεγάλο για να ενταχθεί στην κατηγορία των ‘νάνων πλανητών’».
Η παρατήρηση του αντικειμένου είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς «το αντικείμενο μπορεί να παρατηρηθεί από τη Γη μόνο στο 0,5% του χρονικού διαστήματος, δηλαδή περίπου επί έναν αιώνα». Ο Τσενγκ πρόσθεσε πως «γίνεται ολοένα και πιο αδιόρατο» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν «πολλές εκατοντάδες παρόμοια αντικείμενα σε παρόμοιες τροχιές».
Ο πλανήτης νάνος έχει μια ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, που τον φέρνει ως το νέφος του Όορτ, σε απόσταση 1.600 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, ολοκληρώνοντας την τροχιά του σε 25.000 χρόνια.
Η ανακάλυψη προήλθε μέσα από την αναζήτηση για τον υποθετικό ένατο πλανήτη, καθώς επιστήμονες εδώ και δύο δεκαετίες προσπαθούν να εξηγήσουν τις ανωμαλίες στην κίνηση σωμάτων της ζώνης του Κάιπερ. Όμως, η παρατήρηση του 2017 OF201 δεν φαίνεται να ενισχύει την υπόθεση αυτή, καθώς «δεν ακολουθεί την τάση των παρόμοιων αντικειμένων στη ζώνη του Κάιπερ».
Ο 23χρονος ερασιτέχνης παρατηρητής Σαμ Ντιν είχε εντοπίσει τον νάνο πλανήτη σε παλιές βάσεις δεδομένων, δηλώνοντας: «Ο OF201 είναι, κατ’ εμέ, ίσως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στο ηλιακό μας σύστημα εδώ και μία δεκαετία».
Όπως σχολίασε και η Σαμάνθα Λάουλερ, «η αρχική υπόθεση για την ύπαρξη ενός ένατου πλανήτη απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο». Ο Τσενγκ πρόσθεσε: «Ζούμε σε μία εποχή που τα μεγάλα τηλεσκόπια μπορούν σχεδόν να δουν τα όρια του Διαστήματος», όμως «η δική μας αυλή παραμένει ένα μυστήριο».
Οι επιστήμονες πλέον στρέφουν την προσοχή τους στα τηλεσκόπια Τζέιμς Γουέμπ, Χαμπλ, Άλμα και το νεότερο Αστεροσκοπείο Βέρα Ρούμπιν που θα ξεκινήσει σύντομα να λειτουργεί στη Χιλή.