LIFESTYLE

Ολίβια Μαν: «Αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ», λέει μετά τη μαστεκτομή της

Η Olivia Munn δεν κλαίει εύκολα. Αλλά ανακαλώντας τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού πριν από ένα χρόνο, που τελικά οδήγησε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις, διπλή μαστεκτομή και ιατρικά επαγόμενη εμμηνόπαυση, απειλούν τα δάκρυα. Παίρνει μια σταθερή ανάσα.

Εκείνη την εποχή, το μυαλό της πήγε κατευθείαν στον γιο της Malcolm που ήταν ενός έτους με τον σύντροφό της John Mulaney . «Δεν ήμουν κάποια που είχε εμμονή με τον θάνατο ή τον φοβόταν με οποιονδήποτε τρόπο», λέει στο PEOPLE στο εξώφυλλο αυτής της εβδομάδας. Αλλά «η απόκτηση ενός μικρού μωρού στο σπίτι έκανε τα πάντα πολύ πιο τρομακτικά».

Ο Μάλκολμ είναι τώρα δύο ετών και το περίεργο νήπιο φτάνει στη φωτογράφιση PEOPLE μετά τον απογευματινό ύπνο, μέσω του γοφού του πατέρα του. «Φαίνεσαι όμορφη», λέει ο Mulaney, σκύβοντας για να δώσει στον Munn ένα φιλί καθώς ο «Malcie» εντοπίζει μια μπλε πλαστική μπάλα που τον περιμένει στο μπαλκόνι κοντά.

Η ηθοποιός διαγνώστηκε με αμφοτερόπλευρο καρκίνο του μαστού μετά από εξετάσεις που αποκάλυψαν ότι είχε αυλικό Β – έναν ταχέως κινούμενο, επιθετικό καρκίνο – και στους δύο μαστούς. Ήταν δύο εβδομάδες μακριά από την έναρξη μιας νέας ταινίας επιστημονικής φαντασίας στη Γερμανία όταν διαγνώστηκε. «Συνειδητοποιείς ότι ο καρκίνος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είσαι. Δεν σε νοιάζει αν έχεις μωρό ή αν δεν έχεις χρόνο», λέει. «Έρχεται σε σένα και δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το αντιμετωπίσεις κατάματα».

Μέσα σε 30 ημέρες,η Munn υποβλήθηκε σε λεμφαδενικό καθαρισμό, σε διαδικασία καθυστέρησης της θηλής (μια χειρουργική επέμβαση που γλιτώνει τις θηλές) και σε διπλή μαστεκτομή. «Είχα καταπληκτικούς γιατρούς, αλλά μερικές φορές ήταν ακόμα μια διαπραγμάτευση για το τι κάνουμε», λέει, υπενθυμίζοντας ότι της είπαν ότι μπορούσε να επιλέξει την καθυστέρηση της θηλής — αλλά δεν χρειαζόταν. «Αλλά είμαι χαρούμενος που το έκανα. Θέλω να δώσω στον εαυτό μου τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να διατηρήσω τα μέρη μου που μπορώ να κρατήσω».

Η διάγνωση της Munn της προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο σοκ επειδή η ετήσια μαστογραφία της μόλις τρεις μήνες πριν είχε επανέλθει καθαρή και πρόσφατα είχε βγει αρνητική για το γονίδιο του καρκίνου BRCA. «Περπατούσα νομίζοντας ότι δεν είχα καρκίνο του μαστού», λέει. «Έκανα όλα τα τεστ που ήξερα». 

Η ιατρική ομάδα του Munn συνέστησε μια διπλή μαστεκτομή για την αφαίρεση όλων των γνωστών καρκίνων – καθώς και για να μειώσει σημαντικά κάθε περαιτέρω κίνδυνο. «Υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες και παίρνετε αυτές τις τεράστιες αποφάσεις για το υπόλοιπο της ζωής σας», λέει ο Munn. «Πραγματικά προσπάθησα να είμαι προετοιμασμένη, αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει για το πώς θα ένιωθα, πώς θα έμοιαζε και πώς θα το χειριζόμουν συναισθηματικά. Ήταν πολύ πιο σκληρό από όσο περίμενα».

Η Μαν ξύπνησε από τη διπλή μαστεκτομή της με το στήθος της δεμένο, με διαστολείς στο σημείο που ήταν το στήθος της και —στο ύψος των ματιών— μια φωτογραφία του Μάλκολμ με κορνίζα που είχε βάλει η Μουλάνεϊ, 41 ετών, δίπλα στο κρεβάτι της. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, οι γιατροί είχαν επίσης ανακαλύψει ένα τμήμα «μεγέθους μανταρινιού» καρκινώματος του πόρου in situ, ενός προδιηθητικού καρκίνου, στο δεξί της μαστό. «Το άκουσμα αυτών των ειδήσεων μου έδωσε ηρεμία ότι είχα πάρει τη σωστή απόφαση», λέει ο Munn. 

Μετά τη διπλή μαστεκτομή της, η Munn αποφάσισε να περιμένει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου για την επανορθωτική της επέμβαση, ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί και να αφήσει το σώμα της να αναρρώσει. Συνέχισε να κρατά την πραγματικότητα για όσα περνούσε από δημόσιες πλατφόρμες όπως το Instagram. «Το να το κρατήσω ιδιωτικό για όσο διάστημα το έκανα, μου έδωσε χρόνο να παλέψω χωρίς κανέναν εξωτερικό θόρυβο», λέει.

Όταν ήρθε η ώρα για την ανασυγκρότηση, «Ξέρω ότι πολλές γυναίκες θέλουν να γίνουν μεγαλύτερες, αλλά [είπα] να γίνουν μικρότερες», λέει η Munn, υπενθυμίζοντας την ειλικρινή συζήτησή της με τους γιατρούς της. «Είναι τόσο σημαντικό να λες αυτό που θέλεις δυνατά — και να μην σταματάς. Παρόλο που η αναισθησία έμπαινε στο σώμα μου, το τελευταίο πράγμα που είπα ήταν “Παρακαλώ, μικρύνετε”. ”

Η θεραπεία της Munn δεν περιλάμβανε μέχρι στιγμής χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, αλλά τον Νοέμβριο ξεκίνησε θεραπεία ορμονικής καταστολής για να μετριάσει τον μελλοντικό κίνδυνο, γεγονός που την έβαλε σε εμμηνόπαυση που προκλήθηκε από ιατρική χρήση. Ακολούθησαν συμπτώματα. «Σκέφτομαι συνεχώς ότι κάνει ζέστη, τα μαλλιά μου αραιώνουν και είμαι πολύ κουρασμένη», λέει.  

Σε όλα αυτά, ο Mulaney ήταν δίπλα της. «Θα ήταν σαν να σκαρφαλώνω σε ένα παγόβουνο χωρίς αυτόν», λέει ο Munn. «Δεν νομίζω ότι είχε μια στιγμή για τον εαυτό του, ανάμεσα στο να είναι ένας απίστευτα πρακτικός πατέρας και να πηγαίνει στο νοσοκομείο και να πηγαίνει από το νοσοκομείο – να πάει τον Malcolm στο πάρκο, να τον βάλει να κοιμηθεί, να οδηγεί στο Cedars-Sinai, να κάνει παρέα μαζί μου , πηγαίνοντας σπίτι, βάζω τον Μάλκολμ στο κρεβάτι, επιστρέφω κοντά μου. Και τα έκανε όλα με χαρά».

Σήμερα είναι αποφασισμένη να ευαισθητοποιήσει άλλες γυναίκες που κινδυνεύουν, πιστώνοντας την απόφαση του ιατρού της να υπολογίσει τον κίνδυνο καρκίνου της ζωής της ως αυτή που της έσωσε τη ζωή.

«Αισθάνομαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ», λέει η Munn.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk