ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι εσωστρεφείς δεν είναι αυτοί που νομίζετε ότι είναι

Εσωστρέφεια: Τι σημαίνει

Οι εσωστρεφείς έχουν εδώ και καιρό παρεξηγηθεί, καρικατούρα και στερεότυπα στην εξωστρεφή-κεντρική κοινωνία μας. Από τον ντροπαλό, κοινωνικά αδέξιο μοναχικό μέχρι τη συναισθηματικά εύθραυστη ιδιοφυΐα, αυτές οι μονοδιάστατες απεικονίσεις δεν καταφέρνουν να συλλάβουν τη λεπτή πραγματικότητα του τι σημαίνει να είσαι εσωστρεφής. Ας ξεκινήσουμε καταρρίπτοντας τον πιο διάχυτο μύθο: ότι οι εσωστρεφείς είναι εγγενώς κοινωνικά ανήσυχοι και άβολοι με τους άλλους.

Αν και είναι αλήθεια ότι πολλοί εσωστρεφείς προτιμούν μικρότερα κοινωνικά περιβάλλοντα και τείνουν να είναι πιο συγκρατημένοι, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εγγενώς κοινωνικά ανήσυχοι ή άβολα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι εσωστρεφείς μπορούν να είναι εξίσου κοινωνικά ικανοί με τους εξωστρεφείς. Απλώς εκφράζονται και επαναφορτίζουν τις κοινωνικές τους μπαταρίες διαφορετικά (McCord & Joseph, 2020).

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ εσωστρέφειας και κοινωνικού άγχους . Μελέτες έχουν βρει ότι τα εσωστρεφή άτομα είναι πιο πιθανό να βιώσουν κοινωνικό άγχος σε σύγκριση με τα εξωστρεφή τους ομολόγους τους (Cain, 2012; Noya & Vernon, 2019). Η ήσυχη, στοχαστική φύση των εσωστρεφών μπορεί να τους κάνει πιο επιρρεπείς στην αυτοσυνείδηση, στο φόβο της αρνητικής αξιολόγησης και στην αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων (Alexandru, 2021).


Ενώ η σύνδεση μεταξύ εσωστρέφειας και κοινωνικού άγχους είναι καλά τεκμηριωμένη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η σχέση δεν είναι απόλυτη ή καθολική. Η αλληλεπίδραση μεταξύ εσωστρέφειας, εξωστρέφειας και κοινωνικού άγχους είναι πολύπλοκη και εξαιρετικά εξατομικευμένη. Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις ευρείες γενικεύσεις και να προσεγγίσετε κάθε άτομο με ανοιχτή και κατανοητή νοοτροπία.

Ενώ υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της εσωστρέφειας και του κοινωνικού άγχους, πολλοί εσωστρεφείς είναι απόλυτα άνετοι και έχουν αυτοπεποίθηση στα κοινωνικά περιβάλλοντα, ενώ ορισμένοι εξωστρεφείς μπορεί να παλεύουν με το κοινωνικό άγχος (Cline, 2021). Η εσωστρέφεια και το κοινωνικό άγχος υπάρχουν σε ξεχωριστά φάσματα και ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει χαρακτηριστικά και των δύο. Η κατανόηση αυτής της πιο διαφοροποιημένης δυναμικής είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή υπεργενικευμένων υποθέσεων σχετικά με τη σχέση μεταξύ εσωστρέφειας και κοινωνικής δυσφορίας.


Οι εσωστρεφείς αντιμετωπίζουν επίσης συχνά προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις στο χώρο εργασίας, όπου η πιο ήσυχη, πιο αντανακλαστική φύση τους μπορεί να γίνει αντιληπτή αρνητικά σε σύγκριση με τους εξωστρεφείς συναδέλφους τους (McCord & Joseph, 2020). Ωστόσο, η ποικιλομορφία στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διαφορετικότητας των τύπων προσωπικότητας , μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα , δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η κατανόηση και η υποδοχή των εσωστρεφών είναι σημαντική για τη δημιουργία περιβαλλόντων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που αναγνωρίζουν την αξία που προσφέρουν στο τραπέζι.

Πολλοί οργανισμοί εξακολουθούν να τείνουν να ευνοούν τα εξωστρεφή χαρακτηριστικά, όπως η διεκδίκηση , η υψηλή ενέργεια και η τάση για δημόσια ομιλία . Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι εσωστρεφείς αισθάνονται υποτιμημένοι ή παραμελημένοι. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν τεράστια οφέλη όταν οι οργανισμοί αγκαλιάζουν ενεργά και φιλοξενούν εσωστρεφείς υπαλλήλους. Αναγνωρίζοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα των εσωστρεφών, όπως η προσοχή τους στη λεπτομέρεια, η αναλυτική σκέψη και η ικανότητά τους να εργάζονται ανεξάρτητα, οι εταιρείες μπορούν να καλλιεργήσουν μια πιο περιεκτική και παραγωγική κουλτούρα εργασίας. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καινοτομία, επίλυση προβλημάτων και συνολική οργανωτική επιτυχία.


Μια άλλη κοινή παρανόηση είναι ότι οι εσωστρεφείς είναι παθητικοί, υποτακτικοί και στερούνται αυτοπεποίθησης . Αντίθετα, οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα διεκδικητικοί, φιλόδοξοι και σίγουροι για τον εαυτό τους. Η βασική διαφορά είναι ότι τείνουν να είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με το πότε και πώς εκφράζουν αυτές τις ιδιότητες. Οι εσωστρεφείς συχνά υπερέχουν σε ρόλους που τους επιτρέπουν να εργάζονται ανεξάρτητα και να αξιοποιούν τις δυνάμεις τους στην ανάλυση, την επίλυση προβλημάτων και τη βαθιά σκέψη.

Το στερεότυπο του εσωστρεφούς ερημίτη είναι μια άλλη κοινή παρανόηση. Ενώ ορισμένοι εσωστρεφείς μπορεί πράγματι να προτιμούν έναν πιο απομονωμένο τρόπο ζωής, αυτό δεν ισχύει για όλους τους εσωστρεφείς. Πολλοί εσωστρεφείς απολαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη δέσμευση, αλλά σε μικρότερα, πιο οικεία περιβάλλοντα. Μπορεί απλώς να έχουν μικρότερη ανάγκη για εξωτερική διέγερση και προτίμηση να κατευθύνουν την ενέργειά τους προς τα μέσα. Το να υποθέσουμε ότι όλοι οι εσωστρεφείς είναι ερημίτες και κοινωνικά απομονωμένοι δεν αντικατοπτρίζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι εσωστρεφείς συνεισφέρουν στην κοινωνία.


Η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι πολλοί εσωστρεφείς μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας , η οποία μπορεί να συμβάλει στην αναστοχαστική φύση και την τάση τους προς βαθιά επεξεργασία, ενσυναίσθηση και δημιουργικότητα (Aron & Aron, 1997; Jagiellowicz et al., 2011). Αυτό, σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια, μπορεί να οδηγήσει ορισμένους εσωστρεφείς να επιδείξουν εξαιρετικές διανοητικές ικανότητες. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπεργενικεύσουμε. Άλλοι μπορεί απλώς να προτιμούν να διοχετεύουν τις ευαισθησίες τους σε πιο ενδοσκοπικές ή εξειδικευμένες αναζητήσεις (Aron, 2013).

Για παράδειγμα, η ικανότητα των εσωστρεφών συγγραφέων να εμβαθύνουν σε πολύπλοκα θέματα, να συνθέτουν πληροφορίες με μοναδικούς τρόπους και να μεταφέρουν διαφορετικές προοπτικές μπορεί να είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Ανακάλυψα ότι οι δικές μου εσωστρεφείς τάσεις, όπως η προτίμηση στον μοναχικό προβληματισμό και το έντονο μάτι για λεπτομέρεια, ήταν ανεκτίμητα πλεονεκτήματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα δυνατά σημεία και οι προκλήσεις του εσωστρεφούς δεν αλληλοαποκλείονται. Δημιουργώντας περιβάλλοντα εργασίας και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης που καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες των εσωστρεφών ατόμων, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε πλήρως τις δυνατότητές τους και να προωθήσουμε ένα πιο ποικιλόμορφο, περιεκτικό και καινοτόμο επαγγελματικό τοπίο.


Στην πραγματικότητα, οι εσωστρεφείς είναι μια ποικιλόμορφη ομάδα, που δεν ενώνεται με ένα μόνο σύνολο χαρακτηριστικών, αλλά από μια προτίμηση για ενδοσκόπηση, μια χαμηλότερη ανάγκη για εξωτερική διέγερση και μια τάση να κατευθύνουν την ενέργειά τους προς τα μέσα. Η αναγνώριση της διαφοροποιημένης αλληλεπίδρασης μεταξύ εσωστρέφειας, ευαισθησίας, αυτοπεποίθησης, κοινωνικής παρουσίας και πνευματικής χαρισματικότητας είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η συγχώνευση διαφορετικών χαρακτηριστικών, να αποφευχθούν αναγωγικά στερεότυπα και να εκτιμηθεί το πλήρες φάσμα των εσωστρεφών προσωπικοτήτων και συνεισφορών.

ΠΗΓΗ: Άρθρο του Blake Griffin Edwards LMFT, PsychologyToday

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk