ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Νέοι ψέλνουν χοροπηδώντας τον ύμνο της Ανάστασης [Βίντεο]

Στην Ελλάδα, τα έθιμα για την ανάσταση και το Πάσχα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι αυτό της Απείρανθου στη Νάξο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι νέοι του χωριού συνοδεύουν τον παπά του νησιού και ψέλνουν μαζί τον ύμνο “Χριστός Ανέστη”. Αυτό το έθιμο θεωρείται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα και συμβάλλει στην αναστατική χαρά της γιορτής.

Ο ήχος και το φως στην ανάσταση

Ο ήχος και το φως αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ανάστασης και του Πάσχα. Στην Απείρανθο, οι φωνές των πιστών, οι κροτίδες και το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας συνθέτουν το ηχητικό πλαίσιο του εορταστικού αυτού έθιμου. Ταυτόχρονα, η φωτιά που ανάβει έξω από την είσοδο του ναού συμβολίζει το θείο φως της ανάστασης και ενισχύει τον αποτρεπτικό και καθαρτικό του ρόλο.

Το έθιμο στην Απείρανθο

Στην Απείρανθο, οι άντρες του χωριού, κυρίως οι νέοι, συγκεντρώνονται στην κεντρική εξωτερική είσοδο του ναού. Εκεί αγκαλιάζονται σφιχτά και ψέλνουν τον ύμνο, χοροπηδώντας στον ρυθμό της μουσικής. Ταυτόχρονα, στο πλακόστρωτο έξω από την είσοδο, ανάβουν κλίματα που συγκεντρώθηκαν εκεί για να ενισχύσουν με τη φωτιά τους τον αποτρεπτικό και καθαρτικό ρόλο του θείου φωτός της ανάστασης.

Δείτε το βίντεο:

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk