ΥΓΕΙΑ

Μύθος ή Αλήθεια; Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει την αλήθεια για τη σχέση κινητών και καρκίνου

Εισαγωγή στην Έρευνα

Η ανασκόπηση της παρούσας μελέτης αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου. Το ιστορικό της έρευνας ξεκινά από το 1994, όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην ανθρώπινη υγεία, και καλύπτει μελέτες έως το 2022. Αυτή η σύντομη περίοδος περιλαμβάνει διάφορα επιστημονικά έργα που έχουν καταθέσει διαφορετικά ευρήματα και απόψεις.

Η συγκεκριμένη ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα Αυστραλών ερευνητών υπό την πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Οι ερευνητές επιδίωξαν να δώσουν απαντήσεις σε ένα κύριο ερώτημα: μήπως υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο, καθώς και άλλων τύπων καρκίνου στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου;

Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου.

Παίζει ρόλο ο χρόνος χρήσης του κινητού τηλεφώνου;
Η ανασκόπηση δεν βρήκε συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με το ποσοστό χρήσης κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν ή τον χρόνο ομιλίας στο τηλέφωνο).

«Είμαι πολύ σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι παρόλο που η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει εκτοξευθεί, τα ποσοστά όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο Ken Karipidis, βοηθός διευθυντής αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία της Arpansa.

Τα κινητά τηλέφωνα – όπως οτιδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία – εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι ακόμα χαμηλή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ υψηλότερη συγκριτικά με την έκθεση σε οποιαδήποτε άλλη πηγή ασύρματης τεχνολογίας, καθώς τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι.

Η αναγνώριση των κύριων παραγόντων κινδύνου και η ανάλυση των πορισμάτων των υποκείμενων ερευνών οδηγούν σταδιακά στη εξαγωγή συμπερασμάτων που μπορούν να πληροφορήσουν τους φορείς δημόσιας υγείας και το ευρύ κοινό. Ως εκ τούτου, η ανάλυση, όπως παρουσιάζεται σε αυτή την ανασκόπηση, προσφέρει μια ολοκληρωμένη προοπτική του τρέχοντος επιστημονικού τοπίου για τη σχέση μεταξύ χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνου.

Μεθοδολογία της Ανασκόπησης

Η μεθοδολογία αποτελεί κρίσιμο συστατικό για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων σε οποιαδήποτε συστηματική ανασκόπηση, ιδιαίτερα σε αυτήν που εξετάζει την πιθανή σύνδεση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου. Υπό την ηγεσία της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (ARPANSA), η ανασκόπηση αυτή βασίστηκε σε μια εκτενής και εμπεριστατωμένη ανάλυση περισσότερων από 5.000 μελετών. Από το σύνολο αυτό, επιλέχθηκαν οι πιο επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, καταλήγοντας σε μία εμπεριστατωμένη ανάλυση 63 μελετών παρατήρησης σε ανθρώπους, που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια από το 1994 έως το 2022.

Η διαδικασία επιλογής περιλάμβανε αυστηρά κριτήρια με στόχο την αξιολόγηση της επιστημονικής ποιότητας κάθε μελέτης. Οι μελέτες που δεν πληρούσαν αυτά τα κριτήρια αποκλείστηκαν, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των αναλυόμενων δεδομένων. Η ομάδα υπό την ηγεσία της ARPANSA έλαβε υπόψη της ποικίλους παράγοντες, όπως το σχεδιασμό της μελέτης, τη μεθοδολογία συλλογής δεδομένων, τις μεθόδους ανάλυσης και τα στατιστικά πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία, οι επιλεγμένες 63 μελέτες παρατήρησης εξετάστηκαν εις βάθος για να παράσχουν μια πλήρη εικόνα της σχέσης μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου. Κάθε μελέτη αναλύθηκε με γνώμονα την ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που παρείχε, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα τελικά συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν βασισμένα στα πιο έγκυρα και εμπεριστατωμένα δεδομένα.

Επομένως, η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην ανασκόπηση αυτή διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα και αποτελούν μια σταθερή βάση για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται και η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνεται, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την παρατήρηση και να επικαιροποιούμε τα δεδομένα με νέες μελέτες υψηλής ποιότητας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία.

Αποτελέσματα της Ανασκόπησης

Η παρούσα ανασκόπηση αποτελεί προϊόν συστηματικής μελέτης 63 επιλεγμένων ερευνών και συμπεριλαμβάνει την πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τη σχέση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και καρκίνου. Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν τις επισημάνσεις και τα αποτελέσματα προηγούμενων εργασιών, επιδιώκοντας να παράσχουν σαφή και διαφανή συμπεράσματα που θα μπορούσαν να κατευθύνουν τις μελλοντικές επιστημονικές προσπάθειες.

Τα ευρήματα της παρούσας ανασκόπησης είναι καθοριστικά ως προς την κατανόηση του εν λόγω ζητήματος. Συγκεκριμένα, δεν διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητών τηλεφώνων και της εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων τύπων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την άποψη ότι, με βάση τα παρόντα δεδομένα, η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν ενέχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων ειδών καρκίνων για τους χρήστες.

Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα της ανασκόπησης είναι αρκετά πειστικά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχιζόμενες μελέτες. Οι μελλοντικές έρευνες πρέπει να είναι ποιοτικά υψηλές και να καλύπτουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξετάσουν την αυξημένη χρήση κινητών τηλεφώνων, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και καταγράφοντας δεδομένα από διαφορετικά δημογραφικά και γεωγραφικά πληθυσμιακά σύνολα.

Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή ενισχύει την εμπιστοσύνη στους κινδύνους που προκύπτουν από την χρήση κινητών τηλεφώνων, αναδεικνύοντας όμως την ανάγκη για συνεχή επαναξιολόγηση των δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ενημέρωση των καταναλωτών.

Συμπεράσματα και Σημασία της Έρευνας

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Καθώς τεχνολογία και δημόσια υγεία διασταυρώνονται, η έρευνα αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για την ενημέρωση και την ασφάλεια του κοινού.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ken Karipidis, τονίζει πως τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς προσφέρει σιγουριά στο κοινό και τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που καθημερινά εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στην καθησυχαστική επιστημονική γνώση αλλά κριθεί και απαραίτητο μέσο για την ενίσχυση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας. Οργανισμοί και ρυθμιστικές αρχές μπορούν να βασιστούν σε αυτά τα δεδομένα για να ανανεώσουν και να οριστικοποιήσουν προτάσεις και νόρμες που διασφαλίζουν την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γιατί τα κινητά τηλέφωνα θεωρήθηκαν κίνδυνος;

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνας για τον Καρκίνο, η υπηρεσία του ΠΟΥ για τον καρκίνο, κατέταξε την έκθεση σε ραδιοκύματα ως πιθανή καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο το 2011 – με βάση περιορισμένα στοιχεία από μελέτες παρατήρησης. Τα κινητά τηλέφωνα -μαζί με τα δίκτυα WiFi, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα τηλεχειριστήρια και το GPS- χρησιμοποιούν αυτά τα αόρατα κύματα ραδιενέργειας για τη μετάδοση κλήσεων και μηνυμάτων κειμένου.

Η κατηγοριοποίηση του ΠΟΥ δεν σημαίνει ότι τα ραδιοκύματα είναι σίγουρα καρκινογόνα – όπως οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου- δήλωσε ο Καρυπίδης. Σημείωσε ότι το ταλκ και η αλόη θεωρούνται επίσης πιθανές καρκινογόνες ουσίες, με βάση περιορισμένα στοιχεία. Εκτοτε, έχουν βγει «πολύ περισσότερες μελέτες» για τα ραδιοκύματα και είναι «αρκετά εκτεταμένες», είπε, γεγονός που ώθησε τον ΠΟΥ να αναθέσει την τελευταία ανασκόπηση.

Ο Καρυπίδης δήλωσε ότι το πρόβλημα με ορισμένες από τις πρώτες έρευνες ήταν ότι βασίζονταν σε περιπτωσιολογικές μελέτες που συνέκριναν τις αντιδράσεις των ατόμων με καρκίνο του εγκεφάλου με εκείνες των ατόμων χωρίς τη νόσο – οι οποίες μπορεί να είναι «κάπως προκατειλημμένες». Είπε ότι ένα άτομο με όγκο στον εγκέφαλο «θέλει να μάθει γιατί έχει τον όγκο στον εγκέφαλο και τείνει να αναφέρει υπερβολικά την έκθεσή του». Πιο ολοκληρωμένες μελέτες κοόρτης «δεν έχουν δείξει τέτοιου είδους συσχετίσεις», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η έρευνα ανοίγει δρόμους για την μελλοντική ανάλυση και τη συνεχή παρακολούθηση. Με τα νέα δεδομένα στο χέρι, οι επιστήμονες μπορούν να σχεδιάσουν νέες, πιο λεπτομερείς μελέτες που θα παρακολουθούν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων. Η διαρκής παρακολούθηση επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό ενδεχόμενων προβλημάτων και διασφαλίζει την υγεία του πληθυσμού σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον.

Η έρευνα αυτή αποτελεί θεμέλιο για την κατανόηση και την ασφαλή ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην ανθρώπινη ζωή, εξασφαλίζοντας πως οι καινοτομίες στον τομέα των κινητών τηλεφώνων θα συνεχίσουν να ωφελούν τον πληθυσμό χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του. Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας μέσα από οικογενοσύστατες και προσαρμοσμένες πολιτικές παραμένει ο πρωταρχικός στόχος κάθε μελλοντικής έρευνας.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk