ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια Μικρή Αλλαγή στο DNA που Αφήνει τον Καρκίνο να Ξεγελά το Ανοσοποιητικό μας

Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις αποκαλύπτει γιατί οι άνθρωποι είμαστε πιο ευάλωτοι σε ορισμένους καρκίνους σε σύγκριση με τους κοντινούς μας εξελικτικούς συγγενείς, όπως οι χιμπατζήδες. Μια μικρή γενετική διαφορά στο DNA μας κάνει μια σημαντική πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού μας συστήματος ανίσχυρη απέναντι στους καρκινικούς όγκους. Ακόμα πιο εκπληκτικό, αυτή η ίδια αλλαγή μπορεί να συνέβαλε στο να αποκτήσουμε μεγαλύτερους εγκεφάλους κατά την εξέλιξη! Οι επιστήμονες δουλεύουν τώρα για να διορθώσουν αυτό το «ελάττωμα», ανοίγοντας νέους δρόμους για πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά του καρκίνου.

Ένα Γενετικό Εμπόδιο στην Καταπολέμηση του Καρκίνου

Η έρευνα επικεντρώνεται στην πρωτεΐνη Fas Ligand (FasL), που λειτουργεί σαν «όπλο» των ανοσοποιητικών κυττάρων για να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Στους ανθρώπους, όμως, μια μικρή αλλαγή στο γονίδιο που παράγει την FasL την καθιστά ευάλωτη σε ένα ένζυμο που λέγεται πλασμίνη. Αυτό το ένζυμο, που παράγεται από επιθετικούς συμπαγείς όγκους, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παχέος εντέρου, «απενεργοποιεί» την FasL, εμποδίζοντας το ανοσοποιητικό μας να πολεμήσει τον καρκίνο. Αυτό εξηγεί γιατί θεραπείες όπως η CAR-T, που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε καρκίνους του αίματος, συχνά αποτυγχάνουν σε συμπαγείς όγκους.

«Αυτή η μικρή γενετική διαφορά μας κάνει πιο ευάλωτους στον καρκίνο σε σχέση με τα πρωτεύοντα», εξηγεί ο Δρ. Τζογκέντερ Τουσίρ-Σινγκ, κύριος ερευνητής της μελέτης. «Αν μπορέσουμε να προστατεύσουμε την FasL από την πλασμίνη, ίσως δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας τη δύναμη που χρειάζεται».

Μια Εξελικτική Ανταλλαγή

Η ανακάλυψη κρύβει μια έκπληξη: αυτή η γενετική αλλαγή, που δεν υπάρχει στους χιμπατζήδες, ίσως βοήθησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο να γίνει μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος κατά την εξέλιξη. Όμως, το τίμημα φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη ευαισθησία μας στον καρκίνο, καθώς οι όγκοι εκμεταλλεύονται αυτό το «κενό» στην άμυνά μας.

Ελπίδα για Νέες Θεραπείες

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν ήδη τρόπους να σταματήσουν την πλασμίνη, ώστε η FasL να μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Χρησιμοποιούν ειδικά φάρμακα ή αντισώματα που προστατεύουν την πρωτεΐνη, με στόχο να ενισχύσουν θεραπείες όπως η CAR-T. Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για ασθενείς με δύσκολους καρκίνους, όπως του εγκεφάλου ή των ωοθηκών.

«Αν μπλοκάρουμε την πλασμίνη, είναι σαν να ξεκλειδώνουμε ένα κρυφό όπλο του σώματός μας», λέει ο Τουσίρ-Σινγκ. «Μπορεί να δώσουμε στα ανοσοποιητικά κύτταρα το πλεονέκτημα που χρειάζονται».

Τι Σημαίνει για το Μέλλον

Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες πόρτες για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι ερευνητές ετοιμάζουν κλινικές δοκιμές για να δοκιμάσουν φάρμακα που σταματούν την πλασμίνη, ελπίζοντας να βελτιώσουν τις θεραπείες για δύσκολους καρκίνους. Παράλληλα, η μελέτη δείχνει πώς η εξέλιξή μας συνδέεται με τις ασθένειες μας. Οι άνθρωποι έχουμε περισσότερους καρκίνους από τα πρωτεύοντα, αλλά η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες. Η μάχη με τον καρκίνο μοιάζει με παιχνίδι στρατηγικής, και αυτή η ανακάλυψη μας δίνει ένα νέο, ισχυρό χαρτί για να παίξουμε.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο