
Καρκίνος σε 10 παιδιά από δότη με σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη – Σοκ στην Ευρώπη από την υπόθεση της Τράπεζας Σπέρματος
Συναγερμό προκαλεί υπόθεση με δότη σπέρματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Σπέρματος, του οποίου το γενετικό υλικό χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών, 10 εκ των οποίων έχουν διαγνωστεί με σοβαρές μορφές καρκίνου – μεταξύ αυτών λευχαιμία και λέμφωμα Hodgkin, όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Η υπόθεση ήρθε στο φως από δύο οικογένειες που παρατήρησαν ότι τα παιδιά τους εμφάνισαν καρκίνο, ο οποίος συνδεόταν με «μια σπάνια γενετική παραλλαγή».
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπέρματος, η οποία θέτει παγκόσμιο όριο 75 γεννήσεων ανά δότη, επιβεβαίωσε ότι η παραλλαγή αφορούσε το γονίδιο TP53, που κατά τη στιγμή της δωρεάς το 2008 «δεν ήταν γνωστό ότι συνδέεται με τον καρκίνο».
Η εκπρόσωπος της Τράπεζας, Julie Paulli Budtz, τόνισε: «Ο δότης είχε ελεγχθεί διεξοδικά, αλλά ότι επιστημονικά είναι απλά αδύνατο να ανιχνεύσεις μεταλλάξεις που προκαλούν ασθένειες στη γονιδιακή δεξαμενή ενός ατόμου, αν δεν ξέρεις τι ψάχνεις».
Η εργαστηριακή ανάλυση της γενετικής ομάδας του νοσοκομείου της Ρουέν στη Γαλλία διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη μπορεί να προκαλεί σύνδρομο Li-Fraumeni, μία από τις πιο σοβαρές κληρονομικές καρκινογόνες προδιαθέσεις.
Συνολικά, εξετάστηκαν 67 παιδιά από 46 οικογένειες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, με την παραλλαγή να εντοπίζεται σε 23 παιδιά, εκ των οποίων τα 10 διαγνώστηκαν με καρκίνο.
«Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό όριο για τον αριθμό των γεννήσεων ή των οικογενειών από έναν μόνο δότη», δήλωσε η Edwige Kasper, βιολόγος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ρουέν, η οποία παρουσίασε την υπόθεση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Μιλάνο.