LIFESTYLE

Χριστίνα Βραχάλη: Έχουμε δημιουργήσει στη γυναίκα τέτοια αγωνία και φόβο, ότι αν δεν γίνει μητέρα σημαίνει ότι έχει αποτύχει

Η Αλλαγή της Μητρότητας

Η γνωστή δημοσιογράφος Χριστίνα Βραχάλη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» την Παρασκευή 7 Ιουνίου, όπου μίλησε για τον ερχομό της κόρης της και το πόσο πολύ την άλλαξε η μητρότητα. Η Βραχάλη αναφέρθηκε σε προσωπικές της εμπειρίες και συναισθήματα, αποκαλύπτοντας ότι πριν γεννηθεί η κόρη της δεν ήξερε αν ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Οι Κοινωνικές Προσδοκίες για τις Γυναίκες

Στη συζήτηση, η Χριστίνα Βραχάλη σχολίασε και το πρότυπο που έχει δημιουργήσει η κοινωνία και το οποίο ακολουθούν πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, για να επιτύχουν την ευτυχία θεωρείται ότι πρέπει να γίνουν μητέρες. Η Βραχάλη εξέφρασε τις σκέψεις της σχετικά με το πώς αυτό το πρότυπο επηρεάζει τις γυναίκες και τις αποφάσεις τους, καθώς και την πίεση που μπορεί να αισθανθούν.

Η Προσωπική Εμπειρία της Χριστίνας Βραχάλη

Η Βραχάλη μοιράστηκε επίσης πώς η μητρότητα την έκανε να δει τη ζωή με διαφορετικό τρόπο και πώς έχει επηρεάσει την επαγγελματική και προσωπική της ζωή. Αναφέρθηκε στη χαρά και τις προκλήσεις που συνοδεύουν την ανατροφή ενός παιδιού, καθώς και στη σημασία της υποστήριξης από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

«Νομίζω ότι αυτό που έχει αλλάξει είναι η ηρεμία, δηλαδή ότι νιώθω τον εαυτό μου πολύ πιο ήρεμο σε σχέση με το πώς ήμουν στο παρελθόν. Η αλήθει αέινια ότι ήρθε σε μια φάση της ζωής μου που είχα ευτυχώς δουλέψει αρκετά σε προσωπικό επίπεδο για πολλά χρόνια, οπότε με κάποιον τρόπο, ενώ ήμουν απροετοίμαστη γιατί ήρθε ξαφνικά, ήμουν ταυτόχρονα – συνειδητοποιώ με την πορεία των ημερών – προετοιμασμένη», είπε.

«Αγαπώ πολύ τα παιδιά και το επάγγελμα που επέλεξα είχε να κάνει με τα παιδιά, έγινα δασκάλα φυσικής αγωγής με στόχο να δουλέψω σε σχολείο, επειδή τα αγαπούσα πολύ, φοβόμουν να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζω την ψυχοσύνθεσή τους πολύ καλά και δεν ήξερα να μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε, αλλά δεν ήταν στα σχέδιά μου», πρόσθεσε

 «Είναι και το μοντέλο της κοινωνίας τέτοιο, το οποίο σε “αναγκάζει” να θεωρείσαι ολοκληρωμένος και ευτυχής άνθρωπος, μόνο αν δημιουργήσεις οικογένεια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό. Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος με τον σύντροφό του, με τους φίλους του, με την οικογένειά του, με το σκυλάκι του. Έχει τρόπους να είναι ευτυχισμένος και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να είναι διαφορετικά ευτυχισμένος. Δηλαδή, ότι έχουμε περάσει τόσο έντονα ότι η ευτυχία έγκειται στο ότι μια γυναίκα πρέπει να γίνει μητέρα, έχουμε δημιουργήσει στη γυναίκα τέτοια αγωνία και φόβο, ότι αν αυτό δεν συμβεί έχει αποτύχει. Δεν είναι καθόλου έτσι» τόνισε.

Η συζήτηση στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» έδωσε μια ειλικρινή εικόνα για το πώς η μητρότητα μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μιας γυναίκας, αλλά και για τις κοινωνικές προσδοκίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk