ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Θερμοκρασία αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα στην Ευρώπη – Οι επιπτώσεις στην υγεία

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει ανέβει με περιόδους έντονης ζέστης που είναι πάρα πολύ για να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο σώμα. Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος Copernicus της ΕΕ.

Ο WMO και το Copernicus παρουσίασαν την έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης για το περασμένο έτος. Η έκθεση σημείωσε ότι ο καύσωνας του περασμένου Ιουλίου ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί και ώθησε το 41% της νότιας Ευρώπης σε ισχυρό, πολύ δυνατό ή ακραίο θερμικό στρες. Στο αρχείο, ήταν η μεγαλύτερη περιοχή στην Ευρώπη που καταγράφηκε τέτοιες συνθήκες σε οποιαδήποτε μέρα.

Η υπερβολική ζέστη είναι επικίνδυνη για την υγεία, ειδικά για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τουλάχιστον 7% περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν σε περιοχές της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο. Ένα από τα θύματα ήταν ένας 44χρονος που ζωγράφιζε τα σημάδια του δρόμου όταν έπεσε και πέθανε. Το περιστατικό συνέβη στη βόρεια πόλη Λόντι.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν το θερμικό στρες για να μετρήσουν την επίδραση του περιβάλλοντος στο ανθρώπινο σώμα. Χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο τρόπος με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτούς τους παράγοντες για να δημιουργήσουν μια «αίσθηση» θερμοκρασίας.

Πέρυσι, περιοχές της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας παρουσίασαν ακραία κύματα καύσωνα που διήρκεσαν έως και δέκα ημέρες. Περιγράφηκε ως «αισθάνεται σαν» 46 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της θερμοπληξίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει αναφερθεί ότι οι θάνατοι από θερμοπληξία έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30%. Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία περιβάλλοντος της ΕΕ προέτρεψε τις κυβερνήσεις της περιοχής να προετοιμάσουν συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για την κλιματική αλλαγή . Ο οργανισμός πίεσε επίσης τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους από την υπερβολική ζέστη.

Οι καιρικές συνθήκες του Ελ Νίνιο συνέβαλαν στο να είναι η περσινή χρονιά η πιο καυτή

Από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να κρατούν αρχεία, το περασμένο έτος ήταν το πιο ζεστό και η Ευρώπη ονομάστηκε η ήπειρος με τη μεγαλύτερη θέρμανση του κόσμου. Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη αιτία της ζέστης του περασμένου έτους ήταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες του Ελ Νίνιο έπαιξαν επίσης ρόλο.

«Μερικά από τα γεγονότα του 2023 ξάφνιασαν την επιστημονική κοινότητα λόγω της έντασής τους, της ταχύτητας έναρξης, της έκτασης και της διάρκειάς τους», δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, Carlo Buontempo.

Η άνοδος της θερμοκρασίας σήμαινε ότι η ατμόσφαιρα θα μπορούσε να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία οδηγώντας σε ισχυρότερες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Σλοβενία. Η Ελλάδα επλήγη περισσότερο από πυρκαγιές ρεκόρ που έπληξαν 960 τετραγωνικά χιλιόμετρα—ή διπλάσια από την Αθήνα. Οι αλπικοί παγετώνες έριξαν το 10% του εναπομείναντος όγκου τους το 2022 και το 2023.

ΠΗΓΗ: Medriva 

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk