ΥΓΕΙΑ

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου συνδέεται με λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που ζουν σε περιοχές με φυσικούς χώρους (π.χ. δάση, πάρκα, αυλές) από τη γέννησή τους μπορεί να αντιμετωπίσουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα μεταξύ 2 και 5 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open .

Ενώ η έρευνα έχει προτείνει ότι ο χρόνος στη φύση είναι σημαντικός για την ψυχική υγεία , οι μελέτες που εξετάζουν τις επιπτώσεις στα μικρά παιδιά είναι περιορισμένες. Οι ερευνητές της ECHO αντιμετώπισαν αυτό το ερευνητικό κενό αναλύοντας πληροφορίες από γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών τους από 2 έως 11 ετών. Συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με τη διεύθυνση κατοικίας της οικογένειας όταν γεννήθηκε το παιδί και δορυφορικά δεδομένα για την πυκνότητα ζωντανής βλάστησης γύρω από τα σπίτια τους.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές στην ανάλυσή τους ήταν ότι τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου έως και τα τρία τέταρτα του μιλίου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με χαμηλότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης από την ηλικία των 2 έως 5 ετών. Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του πράσινου χώρου γύρω από το σπίτι και των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας στα μεταγενέστερα παιδικά χρόνια από την ηλικία των 6 έως 11 ετών, όταν τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο σχολείο.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τα υπάρχοντα στοιχεία ότι η ύπαρξη στη φύση είναι καλή για τα παιδιά», δήλωσε η Nissa Towe-Goodman, Ph.D., ερευνήτρια ECHO από το Ινστιτούτο Παιδικής Ανάπτυξης Frank Porter Graham στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill. “Υποδηλώνει επίσης ότι τα πρώτα παιδικά χρόνια είναι μια κρίσιμη περίοδος για την έκθεση σε χώρους πρασίνου”.

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί στη μελέτη μιας ή λίγων πόλεων κάθε φορά και επικεντρώνονται στην υγεία των ενηλίκων. Επειδή το Πρόγραμμα ECHO συλλέγει δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν δεδομένα από παιδιά σε 199 κομητείες σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε χώρους πρασίνου από τη γέννηση και του άγχους, της κατάθλιψης, της επιθετικότητας και άλλων συμπτωμάτων κατά την πρώιμη ή μέση παιδική ηλικία.

Η μελέτη περιελάμβανε παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2007 και 2013 και των οποίων οι γονείς συμπλήρωσαν τη λίστα ελέγχου συμπεριφοράς παιδιών, μια κοινή έρευνα για την αξιολόγηση των συναισθηματικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων ενός παιδιού. Τα 2.103 παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν ηλικίας από 2 έως 11 ετών, που κάλυπταν την πρώιμη και τη μέση παιδική ηλικία.

Η έκθεση του πράσινου χώρου μετρήθηκε με τη χρήση του δείκτη κανονικοποιημένης διαφοράς βλάστησης (NDVI), μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης μέτρησης για τον ποσοτικό προσδιορισμό της πυκνότητας της βλάστησης χρησιμοποιώντας δεδομένα αισθητήρων . Οι τιμές NDVI κυμαίνονται από -1 έως 1. Οι υψηλές τιμές NDVI (περίπου 0,6 έως 0,9) αντιπροσωπεύουν πυκνή βλάστηση, όπως δάση. τιμές κοντά στο μηδέν αντιπροσωπεύουν περιοχές χωρίς ζωντανή βλάστηση.

ΠΗΓΗ: Medicalexpress.com

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk