ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένταση στα Πανεπιστήμια με διαδηλώσεις για τη Γάζα – Συλλήψεις στο Κολούμπια, συγκρούσεις στο UCLA

Εκατοντάδες αστυνομικοί της Νέας Υόρκης εισήλθαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κρατώντας πολλούς ανθρώπους υπό κράτηση, στην τελευταία κλιμάκωση των διαδηλώσεων στη Γάζα που έχουν σαρώσει πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την αστυνομία να εισέρχεται στο πανεπιστήμιο στο Άνω Μανχάταν, το οποίο ήταν το επίκεντρο των φοιτητικών διαδηλώσεων ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 34.500 Παλαιστίνιοι.

Αφού μπήκαν στον χώρο λίγο μετά τις 9 μ.μ. της Τρίτης (01:00 GMT την Τετάρτη), ορισμένοι αξιωματικοί πλησίασαν το Hamilton Hall, το διοικητικό κτίριο, το οποίο οι φοιτητές άρχισαν να καταλαμβάνουν νωρίς το πρωί της Τρίτης, αφού η διοίκηση είπε ότι είχε αρχίσει να αναστέλλει φοιτητές που είχαν αρνηθεί να συναντηθούν. προηγούμενη προθεσμία για να διαλυθούν.

Είχαν μετονομάσει το κτίριο σε «Hind’s Hall», στη μνήμη του εξάχρονου Παλαιστινίου κοριτσιού Hind Rajab που σκοτώθηκε στη Γάζα τον Φεβρουάριο.

«Το ξεκαθαρίζουμε», φώναξε η αστυνομία σε μια μονάδα ταραχών καθώς προχωρούσαν μέχρι την φραγμένη είσοδο του κτιρίου, ενώ δεκάδες ακόμη αστυνομικοί προχώρησαν στον κεντρικό καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Οι φοιτητές της Κολούμπια για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη ανέφεραν σε μια ανάρτηση στο X ότι οι αστυνομικοί «φορούσαν εξοπλισμό ταραχών» και ότι «πολλά τετράγωνα έχουν αποκλειστεί».

Οι αστυνομικοί εθεάθησαν σε μια μεγάλη ουρά, να σκαρφαλώνουν στο κτίριο μέσω μιας σκάλας που εκτείνεται από την κορυφή ενός φορτηγού σε ένα παράθυρο δεύτερου ορόφου.

Λίγο αργότερα, οι αστυνομικοί εθεάθησαν να οδηγούν πολλούς διαδηλωτές, με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους με πλαστικό φερμουάρ, σε αστυνομικά οχήματα έξω από τις πύλες της πανεπιστημιούπολης. Περίπου 30 με 40 άτομα μεταφέρθηκαν από το Hamilton Hall, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Ελεύθερη, ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη!» φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το κτίριο. Άλλοι φώναξαν: «Αφήστε τους μαθητές να φύγουν!»

Η κίνηση για την εκκαθάριση της διαμαρτυρίας ήρθε ακριβώς 56 χρόνια από τότε που η αστυνομία εισέβαλε στο Hamilton Hall για να τερματίσει μια διαμαρτυρία φοιτητών το 1968 κατά του ρατσισμού και του πολέμου του Βιετνάμ.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), όταν αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών συνεπλάκησαν γύρω από την κατασκήνωση που είχε στηθεί σε αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να επέμβουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. 

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk