ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκές Αντιδράσεις κατά της Βόρειας Μακεδονίας: Απογοητευτική η στάση της Σιλιάνοφσκα λένε οι αξιωματούχοι

Αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων

Μετά την πρώτη απόπειρα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να τορπιλίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, οι αντιδράσεις από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν εντονότατες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον τερ Λάιεν, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, έσπευσαν να στείλουν ηχηρά μηνύματα προς τα Σκόπια.

Την καταδίκη τους απέναντι στο περιστατικό με τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που αποκάλεσε κατά την ορκομωσία της τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας παράλληλα τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική

Η κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών αντιδράσεων είναι ότι η μη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών και την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

Η σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών

Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ορόσημο για την Βόρεια Μακεδονία και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η χώρα αναγνωρίζεται ως “Βόρεια Μακεδονία” και ανοίγονται οι πόρτες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο, η παραβίαση αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk