
Ειρήνη στην Ουκρανία: Σαν να Ψάχνεις Wi-Fi σε Ορεινό Χωριό – Αναλύει η Δρ. Ασπασία Αλιγιζάκη
Απόσπασμα από την εκρηκτική παρέμβαση της Δρ. Ασπασίας Αλιγιζάκη, διεθνολόγου, δικηγόρου και διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην εκπομπή «Γεγονότα» του Attica TV, όπου ξετυλίγει το κουβάρι του πολέμου στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές προκλήσεις για την Ελλάδα.
Η ειρήνη στην Ουκρανία μοιάζει με «Wi-Fi σε ορεινό χωριό: όλοι τη θέλουν, κανείς δεν την πιάνει», όπως εύστοχα δήλωσε η Δρ. Ασπασία Αλιγιζάκη. Η πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών στην Τουρκία για εκεχειρία δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει να μην έχει βάλει ακόμη την ειρήνη στο τραπέζι. «Αν ήθελε σοβαρή κουβέντα, θα πήγαινε ο ίδιος», τόνισε η διεθνολόγος, αποκαλύπτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα περιμένει να τα βρει με τον Ντόναλντ Τραμπ, βλέποντας πίσω από την Ουκρανία το ΝΑΤΟ και την αμερικανική επιρροή.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς αμυντικός οργανισμός, αλλά ουσιαστικά ο μακρύς βραχίονας των ΗΠΑ», υπογράμμισε η Δρ. Αλιγιζάκη. Ένας βασικός λόγος του πολέμου, εξήγησε, ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που θα έφερνε τις ΗΠΑ «στην αυλή της». Γι’ αυτό, η ειρήνη περνάει από την Ουάσινγκτον, αλλά ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν δεν κρατήσει τις τέσσερις επαρχίες που έχει καταλάβει.
Η Ευρώπη, από την άλλη, δεν μπορεί να δεχθεί το μήνυμα ότι ένα κράτος εισβάλλει, αρπάζει εδάφη και μετά «συγχωρείται» με μια ειρήνη. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ειδικό, πιθανότατα συμφωνούν, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε πάτημα στην Κίνα για την Ταϊβάν. Παράλληλα, χώρες όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές δεν θα ανεχθούν ποτέ τον Πούτιν να τις πλησιάζει απειλητικά, καθιστώντας την μόνιμη ειρήνη «Γόρδιο Δεσμό».
Ακόμη πιο ανησυχητικό; Η κίνηση του Πούτιν να αναδιοργανώσει τον στρατό του και να αλλάξει τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων εν μέσω συνομιλιών. «Αυτό μυρίζει κλιμάκωση, όχι ειρήνη», προειδοποίησε η Δρ. Αλιγιζάκη, υπαινισσόμενη ότι η Ρωσία ίσως ετοιμάζεται για νέο γύρο πολέμου.
Ελλάδα: Συναγερμός για την Τουρκική Άνοδο
Η Ελλάδα πρέπει να έχει τα μάτια της ανοιχτά, καθώς η Τουρκία ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση, όπως φαίνεται από τη διοργάνωση των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας, τη διάλυση του PKK, τη συμφωνία των κουρδικών δυνάμεων με τη Δαμασκό και την «απομάκρυνση» Τραμπ-Νετανιάχου. «Η Άγκυρα αναδεικνύεται σε παίκτη-κλειδί, και η Ελλάδα οφείλει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει αυτή την αναβαθμισμένη Τουρκία σε ένα ρευστό γεωπολιτικό τοπίο», κατέληξε η Δρ. Αλιγιζάκη.
Με αυτή τη δυναμική ανάλυση, η Δρ. Ασπασία Αλιγιζάκη φωτίζει τις πολυπλοκότητες του ουκρανικού πολέμου και καλεί την Ελλάδα να μείνει σε επαγρύπνηση απέναντι στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις.