ΙΣΤΟΡΙΑ

Αποκάλυψη για το θάνατο του Πλάτωνα: Πέρασε την τελευταία του νύχτα ακούγοντας μουσική 

Σύμφωνα με αρχαίο πάπυρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και το οποίο θαμμένο από τον Βεζούβιο, ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Πλάτωνας πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ακούγοντας μία γυναίκα να παίζει φλάουτο.

Τα αρχαίο κείμενο σύμφωνα με τους ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς τις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα και αποκαλύπτουν ότι ο φιλόσοφος, ο οποίος έπασχε από πυρετό, άκουγε μουσική και καλωσόριζε τους επισκέπτες πριν πεθάνει σε ηλικία 80 ή 81 ετών περίπου το 348 π.Χ.

Ο πάπυρος είχε θαφτεί κάτω από μέτρα στάχτης στο σπίτι, που πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. αναφέρουν οι Times .

Τώρα ο καθηγητής Graziano Ranocchia του Πανεπιστημίου της Πίζας και οι συνεργάτες του έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της υπερφασματικής απεικόνισης βραχέων κυμάτων υπέρυθρης ακτινοβολίας, η οποία εντοπίζει παραλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το φως αναπηδά από το μαύρο μελάνι στον πάπυρο, για να αποκρυπτογραφήσει το έγγραφο.

Ο κύλινδρος βοήθησε επίσης να επιβεβαιωθεί ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε στην Ακαδημία Αθηνών, την οποία ίδρυσε, αλλά προσθέτει τη λεπτομέρεια ότι ο χώρος ανάπαυσης του αρχαίου στοχαστή ήταν σε έναν καθορισμένο κήπο εντός της Ακαδημίας.

Αναφέρει επίσης ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε σε σκλάβο το 404 π.Χ. ή το 399 π.Χ., προτού η δημοτικότητά του εκτιναχθεί στα ύψη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη δημοφιλή θεωρία ότι πουλήθηκε το 387 π.Χ. από τον ηγεμόνα των Συρακουσών, Διονύσιο, για να περιορίσει την επιρροή που άσκησε στον λαό του τύραννου ηγεμόνα.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk