
Ανατριχιαστική εκτίμηση Τούρκου καθηγητή: Σε αυτό το σημείο αναμένεται να γίνει ισχυρός σεισμός – Το παράδειγμα του «Αγίου Ανδρέα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο επερχόμενος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά πιθανότατα θα εκδηλωθεί στο αδύναμο (ερπυστικό) κεντρικό ρήγμα, το οποίο δεν διαθέτει τη δυνατότητα να συσσωρεύσει υψηλά επίπεδα σεισμικής ενέργειας.
Οι συνεχείς δονήσεις που σημειώνονται από τις 23 Απριλίου στον Μαρμαρά, έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο την ανησυχία για τον «αναμενόμενο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης».
Την ώρα που οι επιστημονικές τοποθετήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, ο Καθηγητής Δρ. Osman Bektaş δημοσίευσε μια καινοτόμα ανάρτηση. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το ρήγμα του «Αγίου Ανδρέα», απάντησε και στο ερώτημα: «Έχει περάσει η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού;»
Η Τουρκία, που βρίσκεται πάνω σε ενεργή σεισμική ζώνη, συνεχίζει να βιώνει δονήσεις, ενώ οι ειδικοί προχωρούν σε προβλέψεις που προκαλούν έντονη ανησυχία.
Ο πρόσφατος σεισμός στη Σηλυβρία, μεγέθους 3,3 Ρίχτερ στις 13 Μαΐου, έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη. Το αν τέτοιοι σεισμοί θεωρούνται «μετασεισμοί» ή «προσεισμοί» αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ο καθηγητής Δρ. Osman Bektaş, με νέα του δήλωση, ξεκαθάρισε: «Ο Μαρμαράς έχει διακλαδωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά».
Επιπλέον, ανέφερε: «Το αδύναμο Κεντρικό Ρήγμα του Μαρμαρά, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ισχυρά ρήγματα Γκάνος και Ιζμίτ που προκαλούν σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ στα δυτικά και τα ανατολικά, προκαλεί σεισμούς μικρότερους από 7 Ρίχτερ. Τα ισχυρά ρήγματα μετακινήθηκαν από τα δυτικά προς τα ανατολικά το 1912 και το 1999, προκαλώντας σεισμούς μεγαλύτερους από 7 Ρίχτερ».
Επισήμανε επίσης: «Το αδύναμο κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά διασπάστηκε από τους σεισμούς του Ανταλάρ 6,4 του 1963 και της Σηλυβρίας 6,2 του 2025. Ο μελλοντικός σεισμός του Μαρμαρά πιθανότατα θα αναπτυχθεί στο αδύναμο (ερπυστικό) κεντρικό ρήγμα του Μαρμαρά, το οποίο δεν μπορεί να συσσωρεύσει μεγάλη σεισμική ενέργεια. Ακριβώς όπως το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα», πρόσθεσε.