Ανακοινώσεις Δένδια στη Βουλή: Κλείνουν 137 στρατόπεδα, κάθε μονάδα θα έχει αντί-drone σύστημα
Στρατηγικές Αναδιοργάνωσης
Η πρόσφατη ανακοίνωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, φέρνει σημαντικές αλλαγές στη δομή των ελληνικών στρατών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα κλείσουν 137 στρατόπεδα, με σκοπό να προχωρήσουμε σε μια πιο ευέλικτη και οικονομικά βιώσιμη στρατηγική. Στην παρούσα φάση, ο αριθμός των στρατοπέδων στην Ελλάδα υπερβαίνει αυτόν των ΗΠΑ, κάτι που δεν είναι βιώσιμο.
Ενοποίηση Σχηματισμών και Αντι-Drones
Ακόμη, θα καταργηθούν πάνω από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Οι ανακοινώσεις του υπουργού υπογραμμίζουν τη σημασία της δυνατότητας αντι-drone σε κάθε μονάδα, κάτι που είναι απαραίτητο στην εποχή της τεχνολογίας αιχμής.
Καινοτομία και Μελλοντικές Στρατηγικές
Πέρα από τη στρατηγική αυτή, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για καινοτομία στη στρατιωτική δικαιοσύνη και στη στήριξη των εφέδρων. Η στρατηγική 2024-2035 επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μέλλον όπου οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πιο ευέλικτες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο. Η προμήθεια 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενιάς είναι μια ακόμη ένδειξη της στροφής προς μια πιο σύγχρονη στρατιωτική διαχείριση.
για το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι «θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση. Θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιχή. Θα μπορεί, δηηλαδή, να προβάλει την ισχύ του».
Ως προς την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35.
«Για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο» καθώς και ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προυπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούεμ ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετιας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Ως προς τους εφέδρους περιέγραψε ότι «πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή απο εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία».