ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ανάκτηση της αγάπης του εαυτού μας μπροστά στην απόρριψη

Η απόρριψη μπορεί να είναι καταστροφική. Για οποιονδήποτε.

Η Jennifer Lopez είναι πολύ δημοφιλής. Από τη μουσική της, τις ταινίες της, την εκπομπή της στο Βέγκας, φαίνεται να τα έχει κάνει όλα. Θα πίστευε κανείς ότι με τόση επιτυχία θα είχε μια ξεχειλισμένη πηγή αυτοεκτίμησης . Αλλά η κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ και του βίντεο της This Is Me…Now είναι μαρτυρία των αγώνων που βίωσε μετά τον χωρισμό της με τον Ben Affleck.

Αποκαλύπτει ότι έχασε τον εαυτό της τόσο πολύ που χρειαζόταν πάντα να είναι σε σχέση για να νιώθει ασφάλεια. Όπως εκείνη, πολλοί άνθρωποι που βιώνουν έναν χωρισμό μπορεί να αισθάνονται καταρρακωμένοι και η όποια αυτοπεποίθηση , αυτοεκτίμηση και αυτοεκτίμηση μπορεί να είχαν πριν και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους μπορεί να διαλυθεί εντελώς. και έχασε. Πώς μπορεί κανείς να βρει και να ανακτήσει την αγάπη του εαυτού μπροστά του;

Όταν είσαι παιδί, μαθαίνεις να αγαπάς και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου με βάση την επιβεβαίωση που λαμβάνεις εξωτερικά από γονείς ή σημαντικούς φροντιστές. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσετε υγιή ναρκισσισμό από το να νιώθετε ότι σας αγαπούν, σας θαυμάζουν και σας εκτιμούν. Με την πάροδο του χρόνου, εσωτερικεύετε αυτή την επιβεβαίωση για να μπορέσετε να την παρέχετε στον εαυτό σας.

Ωστόσο, αν χάσετε να το λάβετε, μπορεί να συνεχίσετε να χρειάζεστε και να αναζητάτε την έγκριση από άλλους, επειδή δεν είστε σε θέση να τη διατηρήσετε μόνοι σας. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είστε αρκετά έξυπνοι, αρκετά έξυπνοι, αρκετά λεπτοί, αρκετά όμορφοι ή ότι απλά δεν είστε αρκετά καλοί. Πώς ανακτάτε και ξαναχτίζετε την αίσθηση του εαυτού και της ταυτότητάς σας, ώστε να μην χρειάζεται να είστε πάντα σε μια σχέση για να έχετε μια θετική εικόνα για τον εαυτό σας ;

Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί η κατάρρευση μιας σχέσης για να συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλο μέρος του εαυτού σας χάθηκε στην εμπειρία. Όποια πλεονεκτήματα νομίζατε ότι είχατε – το να είστε αστείοι, για παράδειγμα, ή να νιώθετε όμορφοι, επιτυχημένοι στη δουλειά, άνετα στο σώμα σας ή οποιαδήποτε άλλη πηγή ευεξίας που μπορεί να είχατε στο παρελθόν – μπορεί να καταρριφθεί και να σας αφήσει να αμφιβάλλετε για όλα. αυτές τις ιδιότητες. Ένα άτομο μπορεί να προκαλέσει χάος και να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή σας για να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας.

Ό,τι νιώθετε ότι δεν είναι το πιο δυνατό σας σημείο είναι αυτό για το οποίο ένας πρώην μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ανεπαρκείς. Μπορεί να είναι κάτι με το οποίο ήδη αντιμετωπίζετε. Ίσως δεν αισθανθήκατε ποτέ ότι θα μπορούσατε να πηδήξετε σε μια συζήτηση για τα τρέχοντα γεγονότα και ο πρώην σας να σας μείωσε που δεν διαβάζετε την εφημερίδα κάθε πρωί. Ή ίσως ο πρώην σας δημιούργησε αμφιβολίες για κάτι για το οποίο δεν ανησυχούσατε ποτέ πριν.

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε την αμφιβολία για τον εαυτό σας είναι να πάρετε έναν παλμό στις ανασφάλειές σας. Εκεί θα βρείτε τι χρειάζεται ενίσχυση για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας. Δεν νιώθετε ότι είστε αρκετά αστείοι; Σκεφτείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα κωμωδίας ή αυτοσχεδιασμού. Αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να είστε καλύτερα διαβασμένοι; Εγγραφείτε σε μια λέσχη βιβλίου. Δεν αισθάνεστε καλά στο σώμα σας; Σκεφτείτε ένα ρεαλιστικό σχέδιο άσκησης, κάντε ένα μάθημα γιόγκα, ξεκινήστε να περπατάτε ή αναθεωρήστε τη διατροφή σας και κάντε κάποιες αλλαγές εκεί.

Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να εμπλακείτε σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως ένα μάθημα χορού, μια ομάδα παιχνιδιών γέφυρας ή αθλήματα όπως το τένις ή το τουρσί που περιλαμβάνει άλλα άτομα. Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι πολύ σημαντική για να σας κάνει να νιώθετε αρεστοί και αποδεκτοί, κάτι που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας.

Λαμβάνοντας τέτοια βήματα, μπορείτε να κρατήσετε τον εαυτό σας καθώς προχωράτε στην επόμενη σχέση σας με μια ανανεωμένη αίσθηση εμπιστοσύνης και επιθυμίας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να πηγαίνετε από τη μια σχέση στην άλλη για να συνεχίσετε να βρίσκετε τον εαυτό σας.

ΠΗΓΗ: PsychologyToday

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk