ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ένας παράγοντας μειώνει κατά ένα τρίτο την πιθανότητα θανάτου μετά από εγκεφαλικό: Η κοινωνική τάξη

Το υψηλό εισόδημα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτου μετά από εγκεφαλικό κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 6.901 ασθενείς με εγκεφαλικό στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Δεκεμβρίου 2019, και εξέτασε τον αντίκτυπο τεσσάρων κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας (SDoH): κατοικία, χώρα γέννησης, εκπαίδευση και εισόδημα.

Τα αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: τα άτομα με υψηλό εισόδημα έχουν 32% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας μετά από εγκεφαλικό. Επιπλέον, τα άτομα με τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από μια τέτοια εγκεφαλική προσβολή. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια σκοτεινή πραγματικότητα – η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού», εξηγεί η Katharina Sunnerhagen, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Rehabilitation Medicine στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. σε ανταλλαγή email.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε ένα μέρος του εγκεφάλου εμποδίζεται ή μειώνεται, στερώντας τον εγκεφαλικό ιστό από οξυγόνο. Η συχνότητα αυτών των εγκεφαλικών επεισοδίων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology . Προειδοποιήθηκε ότι η αυξανόμενη συχνότητα θα επηρεάσει τις χώρες άνισα, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

Γιατί όμως τα χρήματα είναι τόσο καθοριστικά όταν πρόκειται για εγκεφαλικά; «Γνωρίζουμε ότι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι πηγαίνουν πιο συχνά στον οικογενειακό τους γιατρό», εξηγεί ο Sunnerhagen. «Ίσως οι άνθρωποι που έχουν χαμηλότερο εισόδημα να μην έχουν την πολυτέλεια να πάρουν άδεια και να χάσουν τον μισθό τους. Επιπλέον, υψηλότερο εισόδημα και περισσότερη εκπαίδευση συνήθως σημαίνει καλύτερες διατροφικές συνήθειες, περισσότερη σωματική δραστηριότητα, λιγότερους εθισμούς και λιγότερο κάπνισμα». Όλα αυτά είναι, μαζί με την ηλικία, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο . Μόλις ένα άτομο πάθει εγκεφαλικό, ο κίνδυνος να υποστεί άλλο ένα εκτοξεύεται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, αλλά ο συγγραφέας πιστεύει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να επεκταθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, «όπου υπάρχουν παρόμοιες δομές υγείας και επίπεδα κοινωνικής ευπάθειας». Αυτό, εξηγεί, υπογραμμίζει «ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα σε ολόκληρη την ήπειρο».

Η Mari Mar Freijo, συντονίστρια της Ομάδας Μελέτης Εγκεφαλοαγγειακών Νοσημάτων SEN, συμφωνεί με αυτήν την ανάγνωση. Επισημαίνει την τελευταία Ετήσια Έκθεση του Ισπανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου σημειώνεται ότι «για την εγκεφαλοαγγειακή νόσο, παρατηρείται κοινωνική κλίση με αύξηση του επιπολασμού καθώς μειώνεται το επίπεδο του εισοδήματος». Το κοινωνικό πλαίσιο και το οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο είναι καθοριστικοί παράγοντες όταν πρόκειται για τον κίνδυνο εγκεφαλικού. «Το ίδιο συμβαίνει όταν έχεις υποστεί εγκεφαλικό», προσθέτει τηλεφωνικά. «Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου είναι πολύ σημαντικός για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτών των γεγονότων».

Ο Freijo πιστεύει ότι η σουηδική μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει μια ιδέα που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται, σε μεγάλο βαθμό, από τον τρόπο ζωής. Αυτό έχει μια αρνητική πλευρά: καθιστά τις ανισότητες και τη φτώχεια καθοριστικό παράγοντα. Αλλά έχει μια θετική πλευρά, γιατί αυτές οι ασθένειες μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό. «Πολιτικές που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας και στην πρωτογενή πρόληψη, ώστε να μην εμφανίζεται αγγειακό επεισόδιο, είναι πολύ σημαντικές», λέει ο νευρολόγος.

Εκτός από τον εντοπισμό μιας σημαντικής σχέσης μεταξύ του εισοδήματος και του κινδύνου θνησιμότητας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, η μελέτη επισημαίνει μια ανησυχητική τάση σχετικά με τον σωρευτικό αντίκτυπο του SDoH. Αυτοί οι καθοριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «είναι οι συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι γεννιούνται, μεγαλώνουν, εργάζονται, ζουν και γερνούν». Το κοινωνικό τους πλαίσιο. Στην παρούσα μελέτη, οι ασθενείς με ένα δυσμενή SDoH είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς δυσμενείς παράγοντες SDoH. Αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε στο 24% σε ασθενείς με δύο έως τέσσερις παράγοντες SDoH. Κατά την ανάλυση των παραγόντων κινδύνου, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο η χοληστερόλη, η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, αλλά και ο ταχυδρομικός κώδικας ενός ατόμου.

Κατά την εξέταση των διαφορών μεταξύ των φύλων και του πιθανού αντίκτυπου των παραγόντων SDoH, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των γυναικών αυξήθηκε με τον αριθμό των δυσμενών παραγόντων SDoH. Το 41% της ομάδας χωρίς δυσμενείς παράγοντες SDoH ήταν γυναίκες, ενώ το 59% της ομάδας με δύο έως τέσσερις δυσμενείς παράγοντες SDoH ήταν γυναίκες. «Αυξήθηκε σημαντικά», λέει ο Sunnerhagen, «που είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα». Μια κοινωνική ανισότητα που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία.

Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν συγκεκριμένες στρατηγικές. «Οι φορείς χάραξης πολιτικής, για παράδειγμα, πρέπει να προσαρμόσουν τη νομοθεσία και τις προσεγγίσεις για να λάβουν υπόψη τις ειδικές περιστάσεις και τις ανάγκες διαφορετικών κοινοτήτων», αναφέρει ο Sunnerhagen, στο δελτίο τύπου για να ανακοινώσει τα ευρήματα. «Ενώ οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν τον εντοπισμό ασθενών με δυσμενείς παράγοντες SDoH για την πρόληψη της θνησιμότητας μετά το εγκεφαλικό».

Στη Σουηδία, η συχνότητα του ισχαιμικού εγκεφαλικού έχει μειωθεί, που σημαίνει ότι ο αριθμός των εγκεφαλικών είναι μικρότερος παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι μεγαλύτερος. «Αυτό έχει να κάνει με την πρόληψη , με το χαμηλό επίπεδο καπνίσματος στη χώρα, την ελεγχόμενη υπέρταση, την καλή φροντίδα του διαβήτη… Και επίσης με τη μείωση του αριθμού των καθιστικών ανθρώπων», εξηγεί ο Δρ. Sunnerhagen. Σύμφωνα με τον ειδικό, ο μόνος παράγοντας κινδύνου που δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι η ηλικία και ότι παρά τις επιπτώσεις των κοινωνικών συνθηκών και των εξωτερικών παραγόντων, η ασθένεια πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζεται μέσω της πρόληψης. «Το καλύτερο εγκεφαλικό είναι αυτό που δεν έχεις».

ΠΗΓΗ: PAÍS USA

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk