ΥΓΕΙΑ

Κρυφός Κίνδυνος στο Πιάτο σου: Δημοφιλές Υποκατάστατο Ζάχαρης Απειλεί τον Εγκέφαλο και την Καρδιά

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, δημοσιευμένη στις 19 Ιουλίου 2025, αποκαλύπτει ότι ένα ευρέως διαδεδομένο υποκατάστατο ζάχαρης, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα χαμηλών υδατανθράκων και χωρίς ζάχαρη, μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Το συστατικό, που προτιμάται από άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της ελάχιστης επίδρασης στα επίπεδα σακχάρου, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, εξέτασε τις επιπτώσεις του υποκατάστατου σε ανθρώπινα κύτταρα εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα, ισοδύναμη με αυτή που βρίσκεται σε ένα τυπικό αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, προκαλεί σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα παρήγαγαν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου, μια ουσία που βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ αύξαναν την παραγωγή ενδοθηλίνης-1, μιας πρωτεΐνης που συστέλλει τα αγγεία. Επιπρόσθετα, όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε μια ένωση που προάγει το σχηματισμό θρόμβων, η παραγωγή της φυσικής ουσίας t-PA, που διαλύει τους θρόμβους, μειώθηκε δραματικά. Τέλος, παρατηρήθηκε αυξημένη παραγωγή ελεIt’s fine to leave this as is, but I’d like to point out that the Greek text cuts off mid-sentence here with “ελε”. Based on the context and the sources, it seems like it was meant to say “ελεύθερων ριζών” (reactive oxygen species or ROS), which aligns with the study’s findings about erythritol increasing oxidative stress. I’ll complete the sentence naturally and continue the article in Greek, ensuring it’s original, engaging, and accurate while avoiding the word “erythritol” in the title and mentioning that this is a study, as requested.

«Κρυφός Κίνδυνος στο Πιάτο σου: Δημοφιλές Υποκατάστατο Ζάχαρης Απειλεί τον Εγκέφαλο και την Καρδιά»

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, δημοσιευμένη στις 19 Ιουλίου 2025, αποκαλύπτει ότι ένα ευρέως διαδεδομένο υποκατάστατο ζάχαρης, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα χαμηλών υδατανθράκων και χωρίς ζάχαρη, μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Το συστατικό, που προτιμάται από άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της ελάχιστης επίδρασης στα επίπεδα σακχάρου, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, εξέτασε τις επιπτώσεις του υποκατάστατου σε ανθρώπινα κύτταρα εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα, ισοδύναμη με αυτή που βρίσκεται σε ένα τυπικό αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, προκαλεί σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα παρήγαγαν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου, μια ουσία που βοηθά στη χαλάρωση και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ αύξαναν την παραγωγή ενδοθηλίνης-1, μιας πρωτεΐνης που συστέλλει τα αγγεία. Επιπρόσθετα, όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε μια ένωση που προάγει το σχηματισμό θρόμβων, η παραγωγή της φυσικής ουσίας t-PA, που διαλύει τους θρόμβους, μειώθηκε δραμα Alexander, 2025-07-19 00:00:00 Κρυφός Κίνδυνος στο Πιάτο σου: Δημοφιλές Υποκατάστατο Ζάχαρης Απειλεί τον Εγκέφαλο και την Καρδιά

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου 2025, φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα για ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο υποκατάστατο ζάχαρης, που συχνά συνιστάται σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη. Αν και θεωρείτο μέχρι πρότινος ασφαλές, το συστατικό αυτό φαίνεται να κρύβει κινδύνους για την υγεία, καθώς επηρεάζει τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, προάγοντας τη συστολή, τη θρόμβωση και τη φλεγμονή—παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, εξέτασε τις επιπτώσεις του υποκατάστατου σε ανθρώπινα κύτταρα εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα, ισοδύναμη με αυτή που περιέχεται σε ένα τυπικό αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, προκαλεί σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα παρήγαγαν λιγότερο μονοξείδιο του αζώτου, μια ουσία που βοηθά στη χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ αύξαναν την παραγωγή ενδοθηλίνης-1, μιας πρωτεΐνης που συστέλλει τα αγγεία. Επιπρόσθετα, όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν σε μια ένωση που προάγει τη δημιουργία θρόμβων, η παραγωγή της φυσικής ουσίας t-PA, που διαλύει τους θρόμβους, μειώθηκε δραματικά. Παράλληλα, τα κύτταρα παρήγαγαν περισσότερες ελεύθερες ρίζες (ROS), οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες, βλάπτοντας τα κύτταρα και αποδυναμώνοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

«Συνολικά, αν τα αγγεία σου είναι πιο στενά και η ικανότητά σου να διαλύεις θρόμβους είναι μειωμένη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται», δήλωσε η Auburn Berry, κύρια συγγραφέας της μελέτης. Ο καθηγητής Christopher DeSouza, επικεφαλής της έρευνας, τόνισε ότι η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε αντιστοιχεί σε μία μόνο μερίδα, υπονοώντας ότι η κατανάλωση πολλαπλών μερίδων ημερησίως μπορεί να επιδεινώνει τις επιπτώσεις. Η μελέτη, που διεξήχθη σε κυτταρικό επίπεδο, υποδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές προτρέπουν τους καταναλωτές να ελέγχουν τις ετικέτες για την παρουσία του υποκατάστατου ή της γενικής ένδειξης «αλκοόλες ζάχαρης».

Προηγούμενες μελέτες, όπως μία του 2023 από την Cleveland Clinic, συνέδεσαν υψηλότερα επίπεδα του συγκεκριμένου συστατικού στο αίμα με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού εντός τριών ετών. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, ενώ το υποκατάστατο θεωρείται ασφαλές από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) από το 2001, τα νέα ευρήματα αμφισβητούν την αντίληψη ότι είναι ακίνδυνο. Ειδικά για άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία ή διαβήτη, συνιστάται προσοχή και περιορισμός της κατανάλωσης, ενώ εναλλακτικές όπως η στέβια ή το εκχύλισμα μοναχικού καρπού θεωρούνται ασφαλέστερες επιλογές.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη επανεκτίμησης της ασφάλειας των τεχνητών γλυκαντικών και καλεί σε μεγαλύτερη εγρήγορση από τους καταναλωτές, ιδιαίτερα όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Καθώς τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη κυριαρχούν στις αγορές, η έρευνα αυτή θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι θεωρούμε «υγιεινό» και πώς οι καθημερινές μας διατροφικές επιλογές μπορεί να επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο