
ΕΕ: Η «Οικονομική Ασπίδα» Κατά των Δασμών Τραμπ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την απειλή των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ με ένα φιλόδοξο σχέδιο αντιποίνων, που περιλαμβάνει το «Anti-Coercion Instrument» (ACI), ένα ισχυρό εργαλείο για την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων. Καθώς η προθεσμία της 1ης Αυγούστου πλησιάζει, οι Βρυξέλλες εντείνουν τις προετοιμασίες για μια πιθανή εμπορική ρήξη με τις ΗΠΑ, με τους πρεσβευτές της ΕΕ να συνεδριάζουν εντός της εβδομάδας για να οριστικοποιήσουν τα αντίμετρα.
Το Σχέδιο Αντιποίνων της ΕΕ
Η ΕΕ έχει ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων αξίας 21 δισ. ευρώ, από αυτοκίνητα και αεροσκάφη μέχρι τρόφιμα και ποτά, που θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί 25% από τις 15 Απριλίου, με περαιτέρω μέτρα 72 δισ. ευρώ να εξετάζονται από τα μέσα Αυγούστου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα αντίμετρα στοχεύουν να εξισορροπήσουν τις ζημιές από τους δασμούς Τραμπ, που περιλαμβάνουν 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και υψηλότερους συντελεστές σε αυτοκίνητα και μέταλλα. Εμβληματικά προϊόντα, όπως οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson και το ουίσκι Bourbon, βρίσκονται στο στόχαστρο, με σκοπό να πλήξουν περιοχές των ΗΠΑ που υποστηρίζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Το ACI, που ενεργοποιήθηκε ως «όπλο» κατά της οικονομικής πίεσης, επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που επιχειρούν να εκβιάσουν τα κράτη-μέλη της. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά κατά των ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του, σηματοδοτώντας μια πρωτοφανή κλιμάκωση στις διατλαντικές σχέσεις.
Οικονομικές Επιπτώσεις και Διαπραγματεύσεις
Οι δασμοί Τραμπ, που περιλαμβάνουν 10% γενικό συντελεστή και 30% για την ΕΕ, εκτιμάται ότι θα μειώσουν το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ κατά 67%, με απώλειες εξαγωγών 25% και ζημιές 150 δισ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα. Η ΕΕ, ωστόσο, επιμένει στη διπλωματική οδό, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επιδιώκει συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο για μια συμφωνία-πλαίσιο. Ωστόσο, η σκληρή στάση του Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως «τακτική διαπραγμάτευσης», περιπλέκει τις προσπάθειες.
Εσωτερικές Εντάσεις και Στρατηγική
Η ΕΕ αντιμετωπίζει εσωτερικές προκλήσεις, καθώς οι χώρες-μέλη καλούνται να εγκρίνουν τα αντίμετρα. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε εξαγωγές όπως το ουίσκι, ενώ η Γερμανία πιέζει για προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Παράλληλα, η Επιτροπή εξετάζει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για να μειώσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετεγκατάστασης βιομηχανιών.
Μια Κρίσιμη Στιγμή για τις Διατλαντικές Σχέσεις
Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου κλονίζει την παγκόσμια οικονομία, με την ΕΕ να προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, η ενεργοποίηση του ACI και οι δασμοί αντιποίνων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα φάση οικονομικής αντιπαράθεσης. Η Ελλάδα, με τις εξαγωγές της να πλήττονται, καλείται να στηρίξει την ευρωπαϊκή ενότητα για να αντιμετωπίσει την πρόκληση.