assorted fruits and vegetable on brown wooden chopping board

Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλες γλουτένη-σχετιζόμενες παθήσεις. Αλλά ποια είναι τα οφέλη και οι κίνδυνοι αυτής της διατροφής; Ας τα δούμε παρακάτω.

Οφέλη της διατροφής χωρίς γλουτένη

Για αρχή, η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή λειτουργική δυσπεψία. Η γλουτένη είναι ένας πρωτεΐνη που βρίσκεται σε σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, και μπορεί να προκαλέσει πόνο, φούσκωμα και διάρροια σε αυτούς τους ανθρώπους. Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Επιπλέον, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη πέψη, πιο ενέργεια και μειωμένη όρεξη. Επίσης, η γλουτένη περιέχει πολλές άδειες θερμίδες, οπότε η απομάκρυνσή της από τη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους.

ice cream, waffles, food

Τέλος, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της επιδερμίδας. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από δερματικά προβλήματα όπως εκζέματα ή ακμή αναφέρουν ότι η αποφυγή της γλουτένης έχει βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση του δέρματός τους.

Κίνδυνοι της διατροφής χωρίς γλουτένη

Παρόλα αυτά, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να έχει και ορισμένους κινδύνους. Καταρχάς, μπορεί να είναι δύσκολο να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η γλουτένη περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως την πρωτεΐνη, τη βιταμίνη B και το σίδηρο. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη γλουτένη πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να παίρνουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από άλλες πηγές τροφίμων.

Επιπλέον, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένη ποικιλία τροφίμων. Πολλά τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως το ψωμί, οι πίτες και οι ζυμαρικά, είναι κοινά στη διατροφή μας. Η αποφυγή αυτών των τροφίμων μπορεί να καθιστά δυσκολότερη την επιλογή γευμάτων και να περιορίζει τη γευστική εμπειρία.

nut topped loaf of bread

Τέλος, η διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ακριβή. Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πιο ακριβά από τα παραδοσιακά προϊόντα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για ορισμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιτρέψουν τον περιορισμό του προϋπολογισμού τους.

Συμπεράσματα

Η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει οφέλη για ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή άλλες γλουτένη-σχετιζόμενες παθήσεις. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να βελτιώσει την ποιότητα της επιδερμίδας. Ωστόσο, η διατροφή αυτή μπορεί να έχει και ορισμένους κινδύνους, όπως τη δυσκολία παροχής θρεπτικών συστατικών και την περιορισμένη ποικιλία τροφίμων. Επίσης, μπορεί να είναι ακριβή. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή τη διατροφή, για να εξασφαλίσετε ότι θα παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Από newsok.gr

Translate »