
«Όταν Νόμιζα ότι Κλείναμε Συμφωνία, Βομβάρδιζε την Ουκρανία»: Ο Τραμπ Εξοργίζεται με τον Πούτιν, Αλλά Δεν τα Παρατά
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο BBC στις 15 Ιουλίου 2025, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας την αποτυχία πολλαπλών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Όταν πίστευα πως φτάναμε κοντά σε συμφωνία, εκείνος βομβάρδιζε την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, περιγράφοντας την απογοήτευσή του από τις «ευχάριστες» τηλεφωνικές συνομιλίες που ακολουθούνταν από καταστροφικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις. Παρά την οργή του, ο Τραμπ ξεκαθάρισε: «Είμαι απογοητευμένος, αλλά δεν τελείωσα μαζί του», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι τα μέλη του «πληρώνουν πλέον τους λογαριασμούς τους».
Μια Σχέση γεμάτη Ανατροπές
Η συνέντευξη, που διεξήχθη λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στο Λευκό Οίκο, αποκάλυψε την αυξανόμενη ένταση στη σχέση του με τον Πούτιν. Ο Τραμπ ανέφερε ότι είχε πιστέψει τέσσερις φορές ότι ήταν κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος κλιμακώθηκε μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας το 2022. «Έχουμε μια υπέροχη συνομιλία, λέω ‘είμαστε κοντά στο να το πετύχουμε’, και μετά κατεδαφίζει ένα κτίριο στο Κίεβο», είπε ο Τραμπ, εκφράζοντας τη δυσπιστία του για τις προθέσεις του Πούτιν.
Η απογοήτευση του Τραμπ ενισχύθηκε από την πρόσφατη κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων με drones και πυραύλους, που έχουν προκαλέσει ρεκόρ απωλειών αμάχων στην Ουκρανία. Μάλιστα, ανέφερε ότι ακόμα και η σύζυγός του, Μελάνια, τον επηρέασε, επισημαίνοντας τη δυαδικότητα του Πούτιν: «Πάω σπίτι και λέω στην Πρώτη Κυρία ότι είχα μια υπέροχη συνομιλία με τον Βλαντιμίρ. Εκείνη απαντά: ‘Πραγματικά; Μόλις χτύπησαν άλλη μια πόλη’».
Νέα Στρατηγική για την Ουκρανία
Παρά την απογοήτευση, ο Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για ειρήνη. Την ίδια μέρα, ανακοίνωσε μια σημαντική συμφωνία με το ΝΑΤΟ για την αποστολή «κορυφαίων» όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, με το κόστος να καλύπτεται από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία. «Πρόκειται για εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διανεμηθεί γρήγορα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας τη στροφή του προς μια πιο αποφασιστική στάση έναντι της Ρωσίας.
Επιπλέον, ο Τραμπ απείλησε τη Ρωσία με «σοβαρούς δασμούς» 100% σε χώρες που συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τη Μόσχα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός 50 ημερών. Αυτή η απειλή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την αρχική του προσέγγιση, που επικεντρωνόταν σε προσωπικές διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν και απέφευγε την έντονη υποστήριξη της Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ Κερδίζει την Εύνοια του Τραμπ
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικρίσεις του, όπου χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ «απαρχαιωμένο», ο Τραμπ εξέφρασε τώρα ικανοποίηση για την πρόοδο της συμμαχίας. «Το ΝΑΤΟ είναι πλέον το αντίθετο από απαρχαιωμένο, γιατί τα μέλη του πληρώνουν τους λογαριασμούς τους», δήλωσε, αναφερόμενος στην αύξηση των αμυντικών δαπανών από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Αυτή η στάση αντικατοπτρίζει την επιτυχία της πίεσής του προς τους συμμάχους να αναλάβουν δράση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύ σημαντική», σημειώνοντας ότι ενισχύει τη θέση της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, τόνισε ότι η συλλογική άμυνα παραμένει σημαντική, καθώς επιτρέπει σε μικρότερες χώρες να προστατεύονται από μεγαλύτερες δυνάμεις.
Αντιδράσεις από Κίεβο και Μόσχα
Στο Κίεβο, η ανακοίνωση για την αποστολή όπλων έτυχε θερμής υποδοχής. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη «διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται για να σταματήσουν οι φόνοι», ενώ ο βουλευτής Όλεξαντρ Μερέζκο εξέφρασε ελπίδα ότι τα συστήματα Patriot θα φτάσουν σύντομα, ενισχύοντας την αεράμυνα της χώρας. Ωστόσο, υπήρξε και σκεπτικισμός, με την βουλευτή Σολομίγια Μπομπρόβσκα να προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις τις επόμενες 50 ημέρες για να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, υποβάθμισε την απειλή των δασμών, χαρακτηρίζοντας την αποστολή όπλων ως συνέχεια των πολιτικών του προηγούμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσάτσεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επωφελούνται από τον πόλεμο μέσω του στρατιωτικού-βιομηχανικού τους συμπλέγματος.
Μια Νέα Εποχή για την Εξωτερική Πολιτική του Τραμπ;
Η στροφή του Τραμπ προς την υποστήριξη της Ουκρανίας και η αυστηρότερη στάση του έναντι του Πούτιν σηματοδοτούν μια αλλαγή από την αρχική του προσέγγιση, που επικεντρωνόταν στη «φιλία» με τη Ρωσία και την αποφυγή δέσμευσης στο ΝΑΤΟ. Παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του το 2024, όπου είχε απειλήσει να επιτρέψει στη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν αρκετά, ο Τραμπ φαίνεται τώρα να αναγνωρίζει τη σημασία της συλλογικής άμυνας και της ευρωπαϊκής συνεργασίας.
Ωστόσο, η στάση του παραμένει ρευστή. Η απογοήτευσή του για τον Πούτιν δεν σημαίνει πλήρη ρήξη, ενώ η επιμονή του σε διαπραγματεύσεις εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο θα διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του. Η επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα κρίνουν εάν ο Τραμπ μπορεί να πετύχει τον στόχο του για ειρήνη ή εάν η απογοήτευσή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση.