ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Θρύλος του Πορφυρίου: Η Φάλαινα που εξόργισε τον Ιουστινιανό

Η Απειλή στα Νερά του Βοσπόρου που εξόργισε τον Ιουστινιανό

Η Κωνσταντινούπολη, κατά τον έκτο αιώνα μ.Χ., αντιμετώπισε πολλές απειλές από διάφορους εισβολείς. Ανάμεσα σε αυτούς τους κινδύνους, μια ιδιαίτερα τρομακτική απειλή παραμονεύει στα νερά του Βοσπόρου – μια γιγάντια φάλαινα με το όνομα Πορφύριος. Κατά τη διάρκεια πέντε δεκαετιών, αυτή η θρυλική φάλαινα τρόμο και καταστροφή στους ναυτικούς που προσπαθούσαν να πλεύσουν κοντά στην ανατολική Ρωμαϊκή πρωτεύουσα και εξόργισε τον Ιουστινιανό.

Ιστορικές Αναφορές από τον Προκόπιο

Οι πιο γνωστές αναφορές για τον Πορφύριο προέρχονται από τον Προκόπιο, έναν Βυζαντινό ιστορικό του έκτου αιώνα. Μέσα από τα έργα του, όπως η «Ιστορία των Πολέμων» και η «Μυστική Ιστορία», ο Προκόπιος καταγράφει τα κατορθώματα αυτής της φάλαινας. Οι επιθέσεις του Πορφυρίου εκτείνονται από μικρά ψαροκάικα μέχρι μεγάλα εμπορικά πλοία και πολεμικά σκάφη. Οι ναυτικοί, φοβούμενοι την οργή του Πορφυρίου, συχνά άλλαζαν διαδρομές για να αποφύγουν τα νερά όπου σύχναζε η φάλαινα.

Για πενήντα χρόνια ο Πορφύριος λυμαινόταν την Προποντίδα, τον Βόσπορο και τον Εύξεινο Πόντο, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, το θαλάσσιο εμπόριο και την αλιεία των Βυζαντινών. Η παρουσία του όμως δεν ήταν συνεχής, καθώς το φοβερό κήτος συχνά εξαφανιζόταν για πολλούς μήνες και επανερχόταν δριμύτερο, όταν οι ναυτικοί νόμιζαν πως είχαν ησυχάσει οριστικά από αυτό. Ο Πορφύριος συνήθιζε να επιτίθεται σε όποιο πλοίο συναντούσε, προκαλώντας του μεγάλες ζημιές ή βυθίζοντάς το. Την ίδια κατάληξη είχαν και όσες δύσμοιρες ψαρόβαρκες τύχαινε να βρεθούν κοντά του. Και μόνο η θέα του Πορφύριου ήταν αρκετή για να τρομοκρατήσει τόσο τα πληρώματα και τους επιβάτες των διάφορων σκαφών, όσο και τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών. Πολλά πλοία που τον συναντούσαν αναγκάζονταν να παρεκκλίνουν σημαντικά από την πορεία τους για να τον αποφύγουν, με αποτέλεσμα να φθάνουν στον προορισμό τους με μεγάλη καθυστέρηση.

Καθώς ο Πορφύριος βύθιζε ολοένα και περισσότερα πλοία, η υπόθεση έφθασε, όπως ήταν φυσικό, και στα αυτιά του Ιουστινιανού. Ο αυτοκράτορας και η σύζυγός του, Θεοδώρα, είχαν εξάλλου προσωπική εμπειρία από τα προβλήματα που μπορούσε να προκαλέσει η, περιβόητη πια, φάλαινα. Οι αυλικοί τους φοβούνταν να ταξιδέψουν δια θαλάσσης από την Ευρωπαϊκή στην Ασιατική ακτή της Προποντίδας, εκεί όπου είχε χτιστεί το όμορφο και πολυτελές θερινό ανάκτορο του βασιλικού ζεύγους. Στον χώρο αυτό, ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα, συνήθιζαν να παραθέτουν συμπόσια και δεξιώσεις, καλώντας την υψηλή αριστοκρατία της Κωνσταντινούπολης. Πολλές φορές όμως, η ευχάριστη ατμόσφαιρα των εορταστικών εκείνων εκδηλώσεων χανόταν απότομα, καθώς οι συνδαιτυμόνες, έβλεπαν τρομοκρατημένοι από τα μπαλκόνια του ανακτόρου τον Πορφύριο, να αναδύεται απειλητικός στην επιφάνεια της θάλασσας

Η Κληρονομιά του Πορφυρίου

Ο θρύλος του Πορφυρίου παραμένει ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μύθους της Βυζαντινής περιόδου. Αν και δεν είναι βέβαιο αν η ιστορία του βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή είναι απλά προϊόν φαντασίας, ο Πορφύριος αντιπροσωπεύει τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν οι θαλασσινοί ταξιδιώτες της εποχής. Καθώς περατούν οι αιώνες, ο θρύλος του Πορφυρίου εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τη φαντασία και να συμβάλλει στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk