
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται – Δυσφορία Τραμπ για τις «απογοητευτικές διαπραγματεύσεις» στην Κωνσταντινούπολη
Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία συνεχίζουν τις επιθέσεις εκατέρωθεν και επιχειρούν έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να κρατά αποστάσεις, ενισχύοντας την εικόνα αποστασιοποίησης από την ενεργό διαμεσολάβηση στον πόλεμο.
Ο πρόεδρος Τραμπ παρέμεινε σιωπηλός σχετικά με τις τελευταίες επιθέσεις της Ουκρανίας με drones σε ρωσικό έδαφος, επιθέσεις που προηγήθηκαν της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν καρπούς, ακολουθώντας παρόμοιο μοτίβο με τον πρώτο γύρο του Μαΐου, ο οποίος είχε οργανωθεί με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.
Αν και τότε παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, αυτή τη φορά η συμμετοχή των Αμερικανών αξιωματούχων ήταν περιορισμένη και οι προσδοκίες ιδιαίτερα χαμηλές.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρούμπιο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την οποία «επανέλαβε την έκκληση του προέδρου Τραμπ για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών με στόχο μια διαρκή ειρήνη». Το τηλεφώνημα έγινε, ωστόσο, μετά από αίτημα της ρωσικής πλευράς.
Οι συνομιλίες έκλεισαν χωρίς απτό αποτέλεσμα. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εκεχειρία 30 ημερών «αναμενόμενα απογοητευτικές», κρίνοντάς τες μη αποδεκτές τόσο για την Ουκρανία όσο και για την Ουάσινγκτον.
Διπλωματική κόπωση και πίεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ
Πληροφορίες από το ABC αναφέρουν ότι πρόσωπα από το περιβάλλον Τραμπ εκφράζουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την απουσία προόδου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος μοιάζει να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την ενεργή εμπλοκή. Παρότι έχει απειλήσει στο παρελθόν με νέες κυρώσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχετική πρωτοβουλία.
Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική δραστηριότητα και από τις δύο πλευρές εντείνεται. Η Ουκρανία πραγματοποίησε επιθέσεις σε ρωσικά αεροδρόμια με drones που είχαν περάσει μυστικά στη Ρωσία, ενώ η απάντηση της Μόσχας ήρθε με μαζικά πλήγματα από δεκάδες πυραύλους και 472 drones αυτοκτονίας.
Η πολιτική πίεση εντείνεται και από το εσωτερικό των ΗΠΑ. Η πρώην πρέσβειρα Μέι δήλωσε πως: «Ο πρόεδρος θέλει εκεχειρία. Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο αν προχωρήσει στις ‘συντριπτικές’ κυρώσεις που έχει απειλήσει».
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός συνάδελφός του Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ επισκέφθηκαν το Κίεβο για συναντήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και ετοιμάζουν πρόταση νόμου για επιβολή δασμών 500% σε χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια.
Από την πλευρά της, η Ρωσία φαίνεται να εστιάζει στις στρατιωτικές της κινήσεις στα νότια μέτωπα, ποντάροντας σε εδαφικά κέρδη που θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της ισχύ στις μελλοντικές συνομιλίες.