ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: O Πούτιν Ανοιχτός σε Διάλογο για την Ουκρανία, αλλά με Αδιαπραγμάτευτους Όρους

Το Κρεμλίνο στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στρατηγικούς της στόχους. «Το κύριο για εμάς είναι να επιτύχουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι μας είναι σαφείς», τόνισε ο Πεσκόφ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω το περιεχόμενο αυτών των στόχων, αφήνοντας περιθώρια για ερμηνείες και εικασίες.

Ένα Πολύπλοκο Παιχνίδι Διπλωματίας

Η δήλωση του Πεσκόφ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στον ουκρανικό πόλεμο, που συνεχίζει να προκαλεί ανθρωπιστική κρίση και γεωπολιτικές αναταράξεις. Σύμφωνα με πρόσφατες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Κρεμλίνο φαίνεται να επιμένει σε μια σκληρή γραμμή, με πηγές να αναφέρουν ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις εδαφικές και στρατηγικές του φιλοδοξίες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διεκδικήσεων σε περιοχές όπως το Ντνιεπροπετρόφσκ, το Σούμι και το Χάρκοβο.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων, υπονοώντας ότι το Κίεβο φέρει την ευθύνη για την καθυστέρηση των συνομιλιών. «Αν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, πρέπει να άρει τα νομικά εμπόδια που έχει θέσει», δήλωσε, αναφερόμενος στο διάταγμα του 2022 του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.

Η Στάση της Δύσης και οι Επιπτώσεις

Η δήλωση του Κρεμλίνου έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες κατηγορίες από τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία κωλυσιεργεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, είχε δηλώσει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να καθυστερεί ενώ οι βόμβες πλήττουν αμάχους». Ο Πεσκόφ απάντησε κατηγορηματικά, διαψεύδοντας τις κατηγορίες και υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα τηρεί τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Η στάση της Ρωσίας φαίνεται να περιπλέκεται από την αύξηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με αναφορές να κάνουν λόγο για εντατικοποίηση των επιθέσεων με drones, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ειλικρίνεια των προθέσεών της για ειρήνη. Παρά τις δηλώσεις περί ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, η Μόσχα φαίνεται να συνεχίζει την πίεση στο πεδίο της μάχης, πιθανώς για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση.

Η Ουκρανία στο Σταυροδρόμι

Από την πλευρά της, η Ουκρανία, υπό την ηγεσία του Ζελένσκι, επιμένει στην ανάγκη για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη της. Οι πρόσφατες συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, δεν κατέληξαν σε δημοσιοποιημένα αποτελέσματα, με τον Πεσκόφ να τονίζει ότι τέτοιες συζητήσεις είναι «τεχνικές» και δεν θα αποκαλυφθούν λεπτομέρειες.

Η στάση του Κρεμλίνου αντικατοπτρίζει μια στρατηγική που συνδυάζει διπλωματική ρητορική με στρατιωτική πίεση, ενώ η Ουκρανία παραμένει ανυποχώρητη στις βασικές της θέσεις. Η διεθνής κοινότητα, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν, καλείται να διαχειριστεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας και αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης.

Τι Μέλλει Γενέσθαι;

Η δήλωση του Πεσκόφ υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης, καθώς η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει μια ειρήνη στα δικά της μέτρα, ενώ η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απαιτούν δικαιοσύνη και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας. Με τις εδαφικές απαιτήσεις της Ρωσίας να φαίνεται ότι κλιμακώνονται, η προοπτική μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας παραμένει αβέβαιη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος προς την ειρήνη παραμένει μακρύς και γεμάτος εμπόδια, με τον Πούτιν να κρατά τα χαρτιά του κλειστά και την Ουκρανία να μάχεται για την επιβίωσή της. Η διεθνής διπλωματία καλείται να βρει μια λύση που θα ισορροπήσει ανάμεσα στις φιλοδοξίες του Κρεμλίνου και την απαίτηση για δικαιοσύνη, σε έναν πόλεμο που συνεχίζει να αλλάζει το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο